Martin Gniadek

Martin Gniadek | foto: Ondřej Bičiště, MF DNES

Snad dorazí faleška. Střelci v rouškách zabojují o prémii na charitu

  • 19
Obě nejvyšší české soutěže v basketbalu se zapojí do boje s koronavirem. Kooperativa NBL ve středu rozjede střeleckou soutěž, v níž se představí zástupci osmi klubů. Zápolit se bude na dálku ve třech disciplínách a nejlepší z 48 účastníků získá 30 tisíc korun. Renomia ŽBL pořádá spolu s nadací Koše proti drogám sérii minizápasů nazvanou Charitativní Final Four.

Kooperativa NBL Shoot outu se zúčastní Geosan Kolín, NH Ostrava, Královští sokoli Hradec Králové, Armex Děčín, USK Praha, JIP Pardubice, Sluneta Ústí nad Labem a BK Opava. Do soutěže kluby vyslaly po šesti zástupcích, kteří postupně absolvují třicetivteřinovou střelbu z čáry trestného hodu s bodem za koš, poté minutovou střelbu trojek se třemi body za koš a nakonec přijde pět hodů z poloviny hřiště s pěti body za koš.

„Neodvažuju se ani odhadnout, jak bych mohl dopadnout. Střelba na čas není moje doména a hlavně nevím, jak na tom po té dlouhé pauze budu. Už určitě nestihnu nic natrénovat a bude to hodně ‚na falešku‘. Jisté je, že po mně nebude laťka nastavená vysoko,“ uvedl Martin Gniadek z Opavy, který stejně jako spoluhráči dostal účast v soutěži příkazem do trenéra Petra Czudka.

Basketbalisté, kteří budou do zmírnění opatření nastupovat v rouškách, se utkají v základní části a osm nejlepších střelců bez ohledu na klubovou příslušnost projde do závěrečného dějství. 

Hráčům z jednoho klubu se budou body sčítat do pořadí týmů, z nějž čtyři nejlepší celky postoupí do finálového kola, kam už budou nominovány jen dvojice.

Pravidla Kooperativa NBL Shoot outu:

Soutěž má charitativní rozměr, protože hráči si budou moci před každým kolem tipnout na vlastní výkon. Kdo bude nejblíž, získá pro svůj klub deset tisíc korun v základní části a dvacet ve finálových kolech. Peníze poté kluby využijí ve prospěch projektů bojujících s pandemií koronaviru.

Přenosy ze soutěže budou k vidění i se speciálním studiem na TVCOM.cz a facebookovém profilu České basketbalové federace.

Renomia ŽBL přichází s Charitativním Final Four. Čtyři nejlepší týmy základní části - ZVVZ USK Praha, Sokol Hradec Králové, KP Brno a Žabiny Brno -sehrají od 24. do 26. dubna každý s každým tři miniduely, kterých se zúčastní nejen hráčky, ale i členové realizačních týmů. Zápasy budou k vidění na Youtube.  

Výtěžek ze „vstupného“ bude věnován projektu Pomáháme sestřičkám.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž