Blahůšková je definitivně hráčkou Viga

  • 5
Ženeva - Odvolací komise mezinárodní basketbalové federace FIBA definitivní potvrdila přestup české basketbalistky Lucie Blahůškové do španělského celku Celta Vigo. Na Pyrenejský poloostrov odešla hráčka začátkem sezony bez souhlasu svého zaměstnavatele Gambrinus JME Brno. Ten nyní proti odchodu Blahůškové protestoval.

Brněnský tým dostane od Viga za přestup třicet tisíc eur (necelý milion korun), které byly dosud uloženy na účtu FIBA. "Rozhodnutí odvolací komise považuji za zcela jednostranné ve prospěch španělského klubu. Právo je na naší straně," řekl manažer Brna Jiří Hamza.

"Bohužel se potvrdila skutečnost, že jsme protestovali proti rozhodnutí FIBA u odvolací komise stejné federace. Jsem ze závěrů jednání zcela rozladěn," dodal.

Blahůšková dostala v létě od Gambrinusu souhlas k přestupu do Viga s tím, že Španělé musí do 1. září uhradit 30 000 eur, jinak smlouva mezi oběma kluby postrádá platnost.

Celta Vigo žádnou finanční částku do uvedeného termínu neodeslala, takže Blahůšková podepsala smlouvu s Brnem a FIBA jí udělila licenci pro start v Evropské lize v barvách českého klubu.

Situace se změnila po mistrovství Evropy v Řecku, kde byla Blahůšková vyhlášena nejlepší hráčkou šampionátu. V tu chvíli o její služby projevilo Vigo opět zájem a česká basketbalistka odcestovala bez povolení brněnského klubu do Španělska.

Vedení Gambrinusu bylo ochotno dát k přestupu souhlas, ale za zcela jiných finančních podmínek. Mezitím Celta složila u FIBA 30 000 eur a najala si právní kancelář, která zaslala do Brna fax, že pokud český klub do tří dnů neodpoví, Blahůšková se stane hráčkou Viga.

Protože celá záležitost nešla přes oficiální kanály FIBA, brněnský klub na fax nereagoval. Federace pak ale k překvapení Brňanů rozhodla, že Blahůšková může hrát ve Vigu. Manažer Hamza podal okamžitě odvolání, ale odvolací komise ho zamítla.

,

Sport v roce 2024

14. 6. - 14. 7. Fotbalové EURO, Německo
29. 6. - 21. 7. Cyklistická Tour de France
1. - 14. 7. Tenisový Wimbledon