Andrew Hipsher je na práci s basketbalisty Olomoucka nažhavený.

Andrew Hipsher je na práci s basketbalisty Olomoucka nažhavený. | foto: BK Redstone Olomoucko

Olomoucko povede Američan Hipsher. Naváže na dánskou senzaci?

  • 0
Hledání nového trenéra Redstone Olomoucko je u konce. Vedení klubu angažovalo amerického kouče Andrewa Hipshera, který naposledy trénoval v Dánsku a provinční celek FOG Naestved přivedl až do ligového finále. Hipsher pokračuje v rodinné tradici, jeho otec Dan je zavedený v americkém univerzitním basketbalu.

„Nového trenéra jsme hledali opravu pečlivě. Ve hře byli domácí i zahraniční. Rozhodli jsme se pro kouče, který žije basketbalem čtyřiadvacet hodin denně. V předchozím angažmá ukázal, že svoji práci umí, současně je výborný analytik. Věříme, že náš tým pozvedne a s jeho pomocí se v novém ročníku Kooperativa NBL výrazně posuneme v tabulce nahoru,“ potvrdil příchod Hipshera prezident olomouckého klubu Libor Špunda s tím, že si nový kouč přivede i svého asistenta. „Je to součást smlouvy.“

Hipsherovu hráčskou kariéru již během studia na vysoké škole výrazně poznamenaly tři operace zad, proto se již v mladém věku rozhodl pro trenérskou dráhu.

Několik sezon působil v týmech NCAA, později se přesunul do Evropy, kde vedl týmy v Německu a Finsku. V minulé sezoně dosáhl na svůj největší dosavadní úspěch, když v Dánsku dovedl Naestved do finále nejvyšší soutěže a získal s klubem stříbro.

„Něco takového se vůbec nečekalo. Takové ambice klub před sezonou rozhodně neměl. Složil ovšem dobrý tým a s ním odvedl kos práce. Druhé místo je nejlepším výsledkem v historii klubu,“ poznamenal Špunda.

Olomoucko musí zabrat. Klub čeká vnitřní sebereflexe, říká manažer

Nový trenér bude mít výrazné slovo při skládání kádru pro příští sezonu. V první fázi si naplánoval individuální pohovory se stávajícími českými hráči.

„Vyžádal si o nich veškeré podklady, všechny si již v předstihu rozebral u videa. Stejně jak si prostudoval případné posily. Jeho názor je důležitý, podle něj budeme v dalších jednáních pokračovat,“ uvedl klubový prezident s tím, že Hipsher bude usilovně pracovat také na příchodu zahraničních posil.

„Pojede do Las Vegas, kde se na začátku července bude hrát NBA Summer League a bude hráče sledovat. Chceme udělat maximum, abychom se tentokrát pořádně trefili,“ říká Špunda.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž