BBK čeká zápas roku, musí porazit Sadskou

  16:42aktualizováno  9. února 12:17
Praha - Klíčový zápas z hlediska šancí na udržení v nejvyšší soutěži čeká dnes hráče BBK Brno. Poslední tým tabulky totiž hostí před televizními kamerami předposlední Sadskou, na kterou ztrácí již pět bodů. Případné další zaváhání by s velkou pravděpodobností znamenalo konec reálných nadějí na záchranu. Zbývajících pět zápasů 24. kola Mattoni NBL se odehraje v sobotu.

BBK Brno - BK Sadská
(9. 2. v 17.50, ČT4 Sport)

Důležitost tohoto zápasu jistě netřeba nijak zvlášť zdůrazňovat. Stačí se jen podívat na aktuální tabulku: Sadská je na 11. místě s 29 body, BBK je dvanáctý s pouhými 24 body. Do konce dlouhodobé části sice ještě stále zbývá hodně dlouhá doba, ovšem je nasnadě, že pokud by Brňané ani tentokrát nezabrali a dovolili by svému soupeři zvýšit odstup od posledního místa už na šest bodů, šance na záchranu by se pohybovala jen v teoretické rovině.

"Pro obě strany je to klíčový zápas," souhlasí hostující trenér Karel Forejt. "Brno hraje o udržení šance na záchranu, naopak nám by případné dva body přinesly klid, neboť bychom ve vzájemných zápasech mohli mít tři vítězství," připomněl Forejt výsledky předchozích dvou duelů, z nichž pokaždé vyšla o poznání lépe jeho družina.

Na Moravě sice zvítězila se štěstím o jediný koš, když v závěrečné čtvrtině dokázala zlikvidovat devítibodové manko, ovšem v domácí odvetě už na hřišti jednoznačně dominovala. Do druhého poločasu vstupovala s náskokem sedmnácti bodů a po třech čtvrtinách jich měla k dobru devětadvacet.

V minulém kole si Sadská poradila s oslabeným Ústím, kdežto Brno znovu prohrálo - potřetí v této sezoně nestačilo na nováčka z Liberce. "Soupeř má však zkušené družstvo s osmi kvalitními hráči. Jejich výsledky v poslední době naznačují, že musíme být velmi koncentrovaní a hrát s plným nasazením," odmítl Forejt jakékoliv podcenění. "Chceme navázat na slušný výkon v útočné fázi z utkání s Ústím a vyhrát."

Stejné plány však mají i domácí. "Pokud chceme ještě pomýšlet na to, že nesestoupíme, musíme bezpodmínečně vyhrát, a to větším rozdílem bodů," prohlásil kouč BBK Jiří Jandák. "Nyní totiž máme se Sadskou bilanci dvou proher a minus 27 bodů, a když budeme předpokládat, že právě se Sadskou budeme bojovat o sestupová místa, musíme podle toho zahrát dnešní zápas."

Předchozí vzájemné zápasy

BBK - Sadská 79:82 (Wiedner 21 - Lyle 22)
Sadská - BBK 88:64 (Lyle 28 - Helbich 18)

BK Ústí n. L. - ČEZ Basketball Nymburk
(10. 2. v 16 hodin)

Severočeši nesehráli v letošní sezoně s úřadujícími českými šampióny špatné zápasy. V domácím souboji hájili ještě po třech čtvrtinách nerozhodný výsledek a "odpadli" až v závěrečné části hry, na půdě Nymburka pak drželi se svými hostiteli krok do poloviny třetí desetiminutovky. V poslední době se jim však příliš nedaří. Prohráli už čtyřikrát za sebou, naposledy neuspěli na půdě Sadské.

Obhájci titulu mají za sebou těžké utkání s Prostějovem, který po zlepšeném výkonu ve druhém poločase i potřetí v sezoně porazili. "Především teď musíme přehodit výhybku - hráli jsme proti Prostějovu a to je samozřejmě jiné kafe než proti Ústí, které je v současnosti na chvostu tabulky," míní nymburský kouč Muli Katzurin.

"Ústečané prošli nepříjemným obdobím. Odešli jim hráči, zmítají se ve finančních problémech, ale zároveň nemají co ztratit. Rozhodně proto nechci zápas v Ústí podceňovat. Nesmíme zapomenout, že mají dva dobré Američany, Argrett  i Henry jsou obrovskými oporami svého týmu. Není jednoduché udržet koncentraci, protože hráči si uvědomují, že budou hrát proti týmu z dolní poloviny tabulky. Jsme ale profesionálové, a proto musíme jít do každého zápasu naplno."

Předchozí vzájemné zápasy

Ústí - Nymburk 84:97 (Henry 22 - Diaz, Russell a Rančík 20)
Nymburk - Ústí 107:68 (Diaz 22 - Henry 18)

Mlékárna Kunín - A Plus OHL-ŽS Brno
(10. 2. v 17 hodin)

V Novém Jičíně pevně věří, že se začíná blýskat na lepší časy. Hráči Mlékárny Kunín totiž v posledních třech kolech konečně zabrali a dostavily se i lepší výsledky. Po přesvědčivé výhře na půdě BBK následovala povedená domácí partie s Nymburkem (77:85) a svěřenci kouče Bruna Sočeho navázali na zlepšené výkony i ve středečním duelu v Děčíně, kde vyhráli o osm bodů.

"Proti Brnu nastoupí i Doug D´Amore, kterého budeme 14 dní zkoušet, než se rozhodne o jeho smlouvě s naším klubem. V zápase v Děčíně naopak nenastoupil pro onemocnění průdušek provázeným zvýšenou teplotou Ivan Perinčić, který užívá antibiotika a o jeho startu rozhodne po dohodě s hráčem lékař," podotkl tiskový mluvčí novojičínského klubu Milan Dvořák.

Asistent trenéra Sočeho Zbyněk Choleva věří, že dva body ze severu Čech dodají jeho týmu další dávku sebevědomí. "Vynasnažíme se pokračovat ve stejně kvalitním výkonu, jako proti Děčínu, k čemuž nám také doufám pomůže domácí prostředí," řekl Choleva. "Základním úkolem bude zastavit Brno po rychlém přechodu do protiútoku a minimalizovat jeho sílu při doskoku na obou stranách hřiště."

Pátý nejlepší střelec Mlékařů Marek Štec míní, že cesta k úspěchu povede pouze přes poctivou práci v defenzívě. "Brno je dobrý tým. Liga je vyrovnaná, vyhrát může prakticky každý s každým. My musíme hrát od začátku jako v Děčíně, to znamená soustředěně s dobrou obranou."

Poslední kvalitní výkony Mlékárny Kunín pochopitelně zaregistroval i trenér A Plus Miroslav Pospíšil. "Nelze pochybovat o tom, že Kunín se vrátí na příčky, na které je zvyklý. Výhra v Děčíně vybojovaná v úvodu druhé poloviny základní části ligy, kdy zbývá ještě dost času, může být signálem, že družstvo se po nezvykle dlouhých problémech všeho druhu už vzpamatovalo a s rozdáváním bodů skončilo," míní Pospíšil.

Jeho svěřenci ukončili teprve v tomto týdnu sérii nezdarů a díky vydřenému vítězství nad USK Praha uhájili v tabulce Mattoni NBL  čtvrtou příčku. "Vítězství nad USK pro nás má tentokrát mimořádnou cenu, k naší hře však mám výhrady. Hlavně se jedná o zbytečné fauly, neproměněné střelecké šance a váznoucí spolupráci v útočné fázi. Na druhé straně jsme až na první čtvrtinu obstáli v obraně, ubylo ztrát míčů a slušné byly trestné hody."

Předchozí vzájemné zápasy

Mlékárna - A Plus 85:73 (Timberlake a Perinčič 17 - Benda 20)
A Plus - Mlékárna 84:74 (Roland 22 - Perinčič a Williams 19)

BK Prostějov - Synthesia Pardubice
(10. 2. v 17 hodin)

Prostějovští basketbalisté mají za sebou šlágr s Nymburkem, který sice skvěle rozehráli, ale nakonec jim to na úspěšný výsledek nestačilo. Po první čtvrtině, v níž svěřenci trenéra Michala Ježdíka nasázeli obhájcům titulu 29 bodů, se totiž na útočné polovině hřiště začali prosazovat mnohem obtížněji a ve zbývajících 30 minutách obohatili své konto o pouhých 37 bodů!

Teď je čeká soupeř, kterého v letošním ročníku Mattoni NBL ještě neporazili, ovšem chuť si spravili v nedávném čtvrtfinále Českého poháru. "Rádi bychom navázali na dobrý výkon ze čtvrtfinálového utkání proti Pardubicím. Stěžejním úkolem bude ubránit amerického rozehrávače a tvůrce hry soupeře Amese, což se nám právě ve zmiňovaném pohárovém zápase povedlo a byli jsme úspěšní," uvedl prostějovský pivot David Douša.

"Dalším důležitým faktorem, který by mohl ovlivnit zápas, bude uhlídat výborné trojkaře Pardubic. Asi citelnou ztrátou pro ně bude neúčast Jiřího Novotného, protože přece jen nemají tak široký kádr. My můžeme točit více hráčů do rotace a tím zvyšovat tempo zápasu, což by nám mohlo vyhovovat. Myslím si, že pokud budeme vycházet z kvalitní obrany a budou se nám dařit rychlé protiútoky měli bychom uspět a tím se v ligové tabulce od Pardubic více odpoutat."

Předchozí vzájemné zápasy

Mattoni NBL:
Pardubice - Prostějov 90:79 (Ames 22 - Miloš 22)
Prostějov - Pardubice 98:105 (Stuchlý 27 - Ames 35)

Český pohár:
Prostějov - Pardubice 108:88

NH Ostrava - BK Děčín
(10. 2. v 17.30)

Oběma týmům se předchozí utkání příliš nepovedla. Ostrava jednoznačně podlehla v Pardubicích, kde už po prvním poločase prohrávala o osmnáct bodů, Děčín po křečovitém výkonu nestačil na Mlékárnu Kunín. Jak svěřenci domácího trenéra Františka Róna, tak i družina děčínského kouče Pavla Budínského tedy budou usilovat o nápravu.

"Ostrava je v domácím bouřlivém prostředí velmi těžkým a nebezpečným soupeřem, o čemž svědčí i její výhra nad Nymburkem," řekl před utkáním generální manažer severočeského klubu Pavel Stara. Přesto však věří, že se Děčínu podaří navázat na předešlá dvě střetnutí s Novou hutí, která se stala kořistí loňských semifinalistů.

"Nám se v Ostravě letos podařilo po dlouhých letech vyhrát a naším cílem je pokusit se tento výsledek zopakovat. Oba týmy svá poslední utkání prohrály a mají tedy o motivaci postaráno. My se musíme vrátit ke své typické hře, což byl problém v minulém domácím utkání s Mlékárnou Kunín."

Asistent domácího trenéra Róna Michal Černík odmítl myšlenku, že by se na pohodě děčínského celku nějak výrazněji podepsala středeční porážka s Mlékárnou Kunín. "To vůbec nic neznamená. Čeká nás nesmírně těžký zápas, ovšem přesto do něj jdeme s cílem vyhrát, což platí o každém utkání," poznamenal Černík.

"S Děčínem jsme v letošní sezoně dvakrát prohráli, ale doma jsme s ním sehráli poměrně vyrovnaný zápas. Víme, že stěžejním hráčem hostů je Levell Sanders, ovšem soupeř má spoustu výborných hráčů. My musíme hlavně dobře bránit a být koncentrovaní od první minuty."

Předchozí vzájemné zápasy

Ostrava - Děčín 76:87 (Mitchel 24 - Sanders 26)
Děčín - Ostrava 83:52 (P. Houška a Sanders 13 - Pospíšil 15)

USK Praha - Kondoři Liberec
(10. 2. v 17.30)

Vysokoškoláci narazí na svého neoblíbeného soupeře. Hráči USK se totiž utkají s libereckými Kondory v této sezoně už počtvrté, přičemž všechny tři předchozí souboje prohráli! Zná domácí trenér Petr Treml recept, kterak na nováčka nejvyšší soutěže konečně vyzrát a získat dva body?

"Předchozí utkání jsme s Libercem prohráli, a tak mu máme co vracet. Náš soupeř se prezentuje agresivní obranou po celých čtyřicet minut. My jsme pokaždé doplatili na tvrdost, s kterou jsme se nebyli schopni vyrovnat," vrátil se Treml k minulým vzájemným zápasům.

Pak už však myslel na budoucnost. "Velký vliv na vývoj tohoto utkání budou mít také doskoky. Kondoři jsou totiž třetím nejlépe doskakujícím týmem tohoto ročníku Mattoni NBL. Navíc jsme se ve středečním zápase v Brně přesvědčili, že bez doskoku se vyhrát nedá. Všechny srdečně na tento duel zvu a pevně věřím, že před našimi fanoušky Kondor padne!"

Předchozí vzájemné zápasy

Mattoni NBL:
USK - Liberec 70:82 (Andelija 25 - L. Tóth, Kraus a Landa 15)
Liberec - USK 85:69 (Kraus 38 - Kotas 16)

Český pohár:
Liberec - USK 88:70

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

27. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Sparta uhájila náskok, v šestce zůstalo Slovácko, Karviná se vyšvihla ze dna

28. dubna 2024  14:21,  aktualizováno  16:57

Sparta v závěrečném kole základní části fotbalové ligy suverénně vyhrála v Olomouci (4:1) a před...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 3:0. Pětiminutovka snů přihrála klíčový mečbol Dynamu

24. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:07

O důležitý třetí bod ve finálové sérii extraligy sváděla obě mužstva litý boj do poloviny zápasu,...

Skvělý skalp legendy! Lehečka zdolal Nadala, v Madridu prošel do čtvrtfinále

30. dubna 2024  21:50,  aktualizováno  1.5

Parádním výkonem, při němž ani jednou neztratil servis, si vysloužil hodnotnou výhru nad majitelem...

POHLED: Zábranský a fotbal? Projekt, kde pasti číhají na každém kroku

1. května 2024

Premium Bezmála týden uplynul od překvapivého vstupu hokejového bosse Libora Zábranského do fotbalového...

Bayern - Real 2:2, otočka domácích i dvě penalty. Hosté berou cennou remízu

30. dubna 2024  20:30,  aktualizováno  23:27

Tři góly po přestávce, dvě penalty i moře neproměněných šancí. Úvodní semifinále Ligy mistrů mezi...

Veselý a Satoranský dovedli Barcelonu k druhé výhře nad Olympiakosem

30. dubna 2024  23:12

Basketbalisté Barcelony vyhráli s velkým přispěním Jana Veselého a Tomáše Satoranského v hale...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...

SVJ si bude brát úvěr na opravu balkonů. Musím platit, i když ho nemám?

Výhodou bytu ve vlastnictví je, že ho můžete kdykoli prodat, pronajmout či rekonstruovat, aniž byste potřebovali...

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého ovčáckého psa? Tak...