UTKÁNÍ HVĚZD. Aleš Chán v dresu Západu.

UTKÁNÍ HVĚZD. Aleš Chán v dresu Západu. | foto: Mlejnková Alexandra, ČTK

Basketbalový obr Chán si na Kypru užívá sluníčka, ale chybí mu vepřové

  • 0
Nebývá zvykem vybrat v seriálu Tvář měsíce sportovce, jenž působí v zahraničí. Ale vlastně proč ne? Basketbalista Aleš Chán v únoru se svým týmem Keravnos Strovolou vyhrál Kyperský pohár. "Pěkný úspěch, teď ještě vyhrát ligu," zůstává motivovaný odchovanec Sokola Vyšehrad.

Se sbíráním titulů má 216 cm vysoký pivot zkušenosti, s Nymburkem je nedávno sbíral pravidelně. Loni v létě se však rozhodl, že na delší čas opustí svůj pražský byt a zvolí dobrodružnější angažmá. Kypr.

"Keravnos loni vypadl brzy z play-off, v klubu nepanovala spokojenost, začal se skládat úplně nový tým," prozradil Aleš Chán. "Musím říct, že si to postupně sedlo. V úvodu sezony nám chyběla sehranost, na což jsme doplatili v evropském poháru EuroChallenge, ale v lize nám to klape."

V aktuální tabulce nejvyšší kyperské soutěže má Keravnos bilanci jedné porážky a patnácti výher. Už se tak nenaplní sen, který Chán měl. "Vyhrát titul bez jediné porážky. To se tady v historii zatím nikomu nepodařilo."

I tak má však klub méně známý než třeba Apollon Limassol nebo Apoel Nicosia velkou šanci. "Máme kvalitní tým, trenér využívá širokou rotaci, což tady na Kypru není úplně zvykem," líčí člen základní pětky. "Oproti soupeřům je v tom naše výhoda."

Na jihu Chána doprovází přítelkyně i dvě kočky, s nimiž musel absolvovat složité cestovní procesy. "Poznáváme zemi, hodně cestujeme, je tu zajímavá krajina," řekl 31letý člen širšího reprezentačního kádru. "A když byla sezona, tak jsme samozřejmě nevynechali žádnou příležitost zajít k moři."

S čím se basketbalista naopak nesžil, to je kyperská strava. "Zkusili jsme pár restaurací, ale spíš si nakoupíme v obchoďáku a uvaříme doma. Já miluju knedlo vepřo zelo, což si nyní v sezoně musím odpustit."

Tak snad v létě na oslavu kyperského zlata.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž