Trutnovská Darina Mišurová brání a Michaelu Starou z Hradce (s míčem)

Trutnovská Darina Mišurová brání a Michaelu Starou z Hradce (s míčem) | foto: Ondřej Littera, MAFRA

Basketbalové derby Hradec - Trutnov? Vzpomínka na první kolo, jen obrácená

  • 1
Trhák! Přesně to bylo sobotní derby hráček domácího Sokola Hradec Králové a jejich soupeřek z trutnovské Kary v ženské basketbalové lize. Až to vypadalo na malé deja vu, jen v opačném gardu.

Vzpomínáte? Tak jistě ještě pamatujete, jak Trutnovanky otáčely na své palubovce téměř ztracený zápas v polovině října. Teď se málem to samé povedlo jejich rivalkám na startu druhé půlky soutěže. Nakonec však bronzovým medailistkám z loňského ligového ročníku 67:71 podlehly.

Hostující hráčky táhla zejména v první čtvrtině zkušená kapitánka Darina Mišurová. "Ona je ten jediný rozdíl mezi námi a Trutnovem," tvrdil kouč hradeckého Sokola Miroslav Volejník. A dodal: "Nevycházely nám nájezdy ani dvojtakty. Jinak bychom poločas vyhráli o deset bodů."

Trutnovská rozehrávačka Mišurová konkurenční šance doslova vymazala. Na čtyřbodovém vedení 19:15 z první čtvrtiny se podílela hned sedmi bodovými zápisy. Střílela, přesně rozdávala míče do koncovky.
Kara ve druhé části hry jen udržela vypracovaný náskok a ještě k němu další bod přidala.

"Velmi mile mě překvapilo, jak dobře se Hradec organizoval a bojoval i bez Mileny Steffanové a Evy Horákové. Jejich výkon byl velmi soustředěný," chválil protivníka kouč Trutnova Martin Petrovický.

Nejhojnější střelecké okamžiky si jeho svěřenky prožily až po poločase, to hostující basketbalistky nastřádaly k 38 bodům dalších dvaadvacet a o výsledku bylo téměř rozhodnuto. Znovu ukázala sílu Mišurová, která košem z poloviny hřiště zaokrouhlila počet košů na 60.

"I to byl jeden z výrazných momentů, který přispěl k naší porážce," podotkl hradecký kouč Volejník. Tam se hradecké bojovnice semkly.

V posledních deseti minutách totiž pod košem zářila dorostenka Martina Čepelková. Důrazem a houževnatostí podpořená Ovsíkovou a Starou. Všechny nasbíraly více jak deset bodů. "To je jedna z věcí, která mě moc těší," dodal Volejník.

Ale přestože Hradečanky nalezly střeleckou pohodu a výbornou sérií se vrátily do zápasu, nestačilo to. Stejně jako v Trutnově totiž rozhodovala poslední minuta.

Tehdy ji domácí hráčky zvládly bravurně, obdobně si pak počínaly i v hradecké hale. Znovu se totiž projevila zkušenost Dariny Mišurové, která při rozdílu jediného bodu házela dva trestné hody a proměnila je.

"Tak už to prostě bývá. Bylo to všechno podobné jako v prvním utkání, ale máme prostě hráčky, které na sebe ty fauly umějí udělat," přidal se trenér Martin Petrovický. Potom už hráčky Sokola mohly jen doufat.

Stará se opřela do balonu z hranice pokusu za tři body, fanoušci v aréně už dost možná zvedali ruce na oslavu vyrovnání, ale míč vymezený prostor pro střelbu nenašel. Prodloužení se tak nekonalo. Ale pro Hradec to byla jedna z nejpříjemnějších porážek za poslední týdny.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž