BK Žabiny Brno (bílá) vs.  KP Brno.

BK Žabiny Brno (bílá) vs. KP Brno. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Žabiny porazily KP Brno a po pěti letech jsou ve finále

  • 1
Soupeřem USK Praha ve finále ligy basketbalistek budou Žabiny Brno. Rozhodující zápas v semifinále s KP Brno vyhrály na palubovce soupeře 74:62 a nedovolily městskému rivalovi dokonat obrat v sérii. V ní Žabiny ztratily vedení 2:0 na zápasy, ale nezlomilo je to a po dvou promarněných mečbolech přece jen slaví postup do finále po pěti letech.

Úřadující šampionky z USK si účast v boji o titul zajistily už v úterý po hladkém průběhu série s Hradcem Králové. KP Brno neobhájí loňské stříbro, čeká ho jen série o bronz s Východočeškami.

Páté semifinále rozhodl první poločas a zejména druhá čtvrtina. Žabiny v úvodu nejprve desetibodovou šňůrou otočily stav 4:7 a pak už soupeře před sebe nepustily. Poločas vyhrály o 14 bodů (45:31), a protože oproti předchozím dvěma zápasům méně chybovaly a samy vytěžily ze ztrát protivníka 26 bodů (proti devíti domácím), o výhru už i díky výrazné střelecké převaze z vymezeného území nepřišly.

Osmnácti body se na výhře podílely Beáta Adamcová a Marques Webbová, jež přidala i devět doskoků stejně jako autorka 13 bodů Michaela Vacková. Nejlepší domácí střelkyní byla s 13 body Sabína Oroszová.

„Soupeř byl lepší v osobních soubojích, v koncentraci, ve hře jedna na jednu, všude byl dříve. Náš tým v prvním poločase kupil chybu na chybu. Prohra bolí i proto, že jsme selhali v bojovnosti. Žabiny daly do zápasu více srdíčka,“ litoval na klubovém webu trenér KP Brno Martin Pospíšil. „Hrály jsme jako tým. Když byl sporný míč, tak jsme šly do toho, pro něj. Více jsme i najížděly. Myslím, že postup jsme si zasloužily,“ řekla křídelní hráčka Žabin Vacková.

Stále ještě historicky nejúspěšnější český klub Žabiny hrály finále naposledy v roce 2014, tehdy ještě pod názvem IMOS Brno. Rekordní čtrnáctý titul získaly v roce 2010, od té doby dominuje soutěži USK, který letos bojuje o devátý titul za sebou a třináctý celkově.

Série o titul začne až po finálovém turnaji Evropské ligy, kterého se USK zúčastní o nadcházejícím víkendu 12. až 14. dubna v Šoproni. První duel českého finále je na programu ve středu 17. dubna v hale USK na Královce, mistr bude znám nejdříve o týden později po třetím utkání rovněž na palubovce vysoce favorizovaných obhájkyň prvenství.

Basketbalová liga žen - semifinále, 5. zápas

KP Brno - Žabiny Brno 62:74 (14:19, 31:45, 50:58)
Nejvíce bodů:
Oroszová 13, Stará 11, Šujanová 10 - Adamcová a Webbová po 18, Vacková a Dudášová po 13. Konečný stav série: 2:3.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž