Nymburský Darius Washington v utkání proti Krasnodaru.

Nymburský Darius Washington v utkání proti Krasnodaru. | foto: Petr Topič, MAFRA

Na domácí kolaps chtějí nymburští basketbalisté zapomenout v Eurocupu

  • 1
Po téměř dvou letech prohráli v české lize, domácí selhání teď mohou basketbalisté Nymburku napravit v Charleroi. V Belgii mají ve středečním třetím kole základní skupiny Eurocupu papírově největší šanci uspět na palubovce soupeře a zvýšit své naděje na postup.

Nymburku nedělní porážkou s Prostějovem 101:111 po druhém prodloužení skončila ligová šňůra 59 výher, navíc trenér Kestutis Kemzura musel oproti předpokladům mnohem více zatížit své klíčové hráče, než měl původně v plánu. Otázkou tak je, zda se těžký, dlouhý a navíc prohraný zápas nějak projeví na oporách Dariusu Washingtonovi, Petru Bendovi a dalších. Naopak další důležití hráči Chester Simmons a Radoslav Rančík odpočívali a právě oni by tak měli být tahouny v Belgii.

Charleroi prohrálo oba dosavadní zápasy ve skupině, a pokud by neuspělo ani s Nymburkem, jeho vyhlídky na případný postup by byly už velmi chabé. Proto belgický celek nutně potřebuje zabrat. Spoléhat bude zejména na Američana Dylana Page, který ještě v minulé sezoně oblékal dres Nymburku a patřil k jeho nejlepším hráčům. Český mistr si bude muset dát pozor na jeho velmi dobrou střelbu z dálky. V předchozích dvou zápasech Page nastřílel 15 a 18 bodů.

Vedle něj patří k oporám Charleroi také další Američané Eric Wise a rozehrávač Andre Collins. V týmu je rovněž teprve devatenáctiletý slovenský pivot Michael Fusek, který patří s 221 centimetry k nejvyšším hráčům soutěže. Zatím však sbírá zkušenosti a příliš hracího času nedostává.

Nymburk v úvodu sezony herně tápe a má problémy s obranou, doskoky a zbytečnými ztrátami, ale v Charleroi se pokusí navázat na povedený obrat v domácím utkání s Oldenburgem, ve kterém prohrával ve druhé čtvrtině už o 17 bodů, ale nakonec zvítězil 77:71. Musí se však vyvarovat nevydařeného vstupu do zápasu, který po Oldenburgu zopakoval i v Prostějově.

„Po obratu s Oldenburgem to vítězství chutnalo ještě lépe, ale s odstupem času jsme se z toho snažili hlavně poučit a dát si pozor, aby se to neopakovalo. Ne vždy se nám to musí povést otočit,“ varoval reprezentant Vojtěch Hruban před utkáním, které začne ve středu ve 20:30 v přímém přenosu ČT Sport.

Obrat s Oldenburgem mohl být jedním z klíčových momentů v boji o postup. „Pro nás to byl jeden z klíčových zápasů. Doma musíme chránit svou palubovku, to je klíč k postupu. A k tomu se snažit uhrát něco venku,“ řekl rozehrávač Washington. Právě v Charleroi je šance na venkovní výhru podle všeho největší.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž