Basketbalistky USK vyhrály v Bourges, Brňanky nestačily na Spartak Moskva

  22:19aktualizováno  30. října 8:55
Basketbalistky ZVVZ USK Praha vyhrály svůj první zápas v letošním ročníku Euroligy. Z palubovky Bourges vezou vítězství 60:53. České mistryně ve venkovním utkání uspěly po téměř dvou letech. Hráčky Frisca Brno prohrály s obhájkyněmi prvenství Spartakem Moskva na jejich palubovce 71:95.

Radost hráček USK Praha | foto: Monika Hlaváčová, MF DNES

Naposledy basketbalistky USK Praha vyhrály v prosinci roku 2007 v chorvatském Šibeniku, ale středeční triumf na půdě trojnásobných vítězek Euroligy je pro Pražanky jedním z nejcennějších v historii. Na straně Bourges naopak smutnila Češka Ilona Burgrová, autorka devíti bodů.

"Tyto body pro nás v budoucnu můžou mít velikou cenu. V Bourges se nevyhrává lehce, na nás navíc ležela psychická tíha toho, že jsme venku dlouho nevyhráli. Ale teď jsme to snad konečně zlomili. Hlavní bude, abychom dnešní úspěch potvrdili i v domácích zápasech," řekl trenér Lubor Blažek, jehož tým příští středu na Folimance hostí španělského nováčka Rivas Ecópolis.

Vysokoškolačky v pověstném bouřlivém prostředí haly v Bourges musely ustát nápor domácího týmu, který však nedokázal odskočit do většího trháku. Pětibodové manko po první čtvrtině dávalo USK slušné vyhlídky do zbytku zápasu a dění na palubovce se od druhé čtvrtiny začalo obracet právě ve prospěch týmu kouče Lubora Blažka.

Pražanky se mohly opřít o novou posilu Američanku Krayeveeldovou, ale i její krajanku na rozehrávce Whalenovou. Hlavně ale domácí zaskočily velkou trojkovou smrští, do poločasu hostující tým stihl sedm přesných pokusů z perimetru, což USK navedlo na vítěznou vlnu. Českému celku pomáhala i dobrá hra v útoku těsně pod košem soupeře.

Pražanky držely i po poločase těsné vedení, které v jejich prospěch ještě vylepšila devítibodová šňůra hned na samém začátku druhého dějství. Úřadující české šampionky dokonce chvíli držely desetibodové vedení, které se však s blížícím koncem začalo tenčit.

Na startu závěrečné desetiminutovky Bourges snížilo dokonce na 47:50, ale pak už Blažkův soubor nezopakoval zkrat, který jej v minulosti v Eurolize několikrát připravil o úspěšný výsledek.

V samém závěru ještě USK hodně pomohly čtyři body Elhotové, s jejíž pomocí odskočil do vedení 58:49. Na tento úder už Bourges reagovat nedokázalo.

Pražský celek si tak vylepšil i zatím negativní vzájemnou bilanci se špičkovým francouzským týmem. Po dnešku má dvě výhry, Bourges se radovalo z triumfu nad USK v minulosti pětkrát.

Podle Blažka byla pro dnešní úspěch USK klíčová dobrá hra v obraně. "Před zápasem jsme věděli, že musíme udržet počet inkasovaných bodů někde kolem 55, protože Bourges má také obranu vynikající a těžko bychom je přestříleli. Obrana dnes byla základem všeho. Díky ní jsme dokázali eliminovat i našich 21 ztrát, což je neuvěřitelně vysoké číslo, při kterém se často nevyhrává," dodal Blažek.

Brňanky proti obhájci nestačily

Basketbalistky týmu Frisco Sika Brno prohrály v úvodním utkání nového ročníku Evropské ligy ve skupině D v Moskvě s obhájkyněmi posledních tří vítězství v této soutěži Spartakem rozdílem čtyřiadvaceti bodů 71:95.

Brňanky udržely s favorizovanými soupeřkami krok do sedmnácté minuty, kdy ještě prohrávaly rozdílem jednoho bodu. Ještě do poločasu ale po rychlých kombinacích získal ruský tým jedenáctibodový náskok, který už Brňanky nedokázaly zvrátit.

Stínem utkání je zranění Zuzany Žirkové, která odehrála pouze necelých pět minut. "Hodně nám chyběla na střední rozehrávce, kde potom ležela hlavní tíha na Horákové. Když si potřebovala odpočinout, tak ji nahradila Hejdová. Té však zatím chybí zkušenosti," řekl po zápase ČTK trenér Brňanek Jan Bobrovský.

Ten byl spokojen s první čtvrtinou a s částí druhé. "Nehráli jsme tak špatně, jak odpovídá výsledek. Měli jsme prohrát menším rozdílem. Spartak Moskva je ale velmi silný," dodal Bobrovský.

Nejlepší střelkyní Brna byla s 20 body Němka Linda Fröhlichová. "Soupeřky jí nechaly prostor ke střelbě a ona jej využívala. Padalo jí to do koše, hrála dobře," dodal brněnský kouč, který nechal celý zápas bez vystřídání na palubovce novou posilu Američanku Bonnerovou.

Vítězka letošní WNBA by měla patřit k posilám hlavně v doskakování, ovšem v tomto směru nesplnila očekávání, neboť získala pouze jeden míč. Také její střelba z dvoubodového území měla pouze pětadvacetiprocentní úspěšnost.

"Zatím se hledá a sehrává se s novými spoluhráčkami. Celkově jsme oproti soupeřkám podstatně hůře doskakovali," řekl Bobrovský. Také v úspěšnosti trestných hodů byl Spartak Moskva výrazně lepší.

V úvodní čtvrtině stačil český tým nejen v obraně, ale také vynikal přesností v koncovce. Po první desetiminutovce dokonce Brňanky vedly 23:22.

"Ve druhé polovině jsme ještě stáhli na devítibodový rozdíl. Potom jsme ale zápas nepochopitelně vypustili," tvrdil brněnský kouč.

Hlavní oporou Spartaku Moskva byla Američanka Diana Taurasiová, která zakončovala většinu útoků. Dobře jí sekundovaly její krajanky Fowlesová, McCarvillová a také Lotyška Jekabsone- Žogotová. Naopak obávané posily Ruska Korstinová a Srbka Petrovičová střelecky zklamaly a obě zaznamenaly pouze dva body.

Výsledky

Bourges - ZVVZ USK Praha 53:60 (17:12, 36:40, 45:50)
Nejvíce bodů:
Ndongueová 10, Burgrová 9, Digbeuová a Miyemová 8 - Whalenová 12, Kraayeveldová 11, Elhotová a Maltsiová 10. Rozhodčí: Mattioli (It.), Jones (Wal.), Van Slooten (Niz.). Fauly: 16:17. Trestné hody: 16/13 - 13/9. Trojky: 2:9. Diváci: 2500.

Spartak Moskva - Frisco Sika Brno 95:71 (22:23, 49:38, 65:50)
Nejvíce bodů:
Taurasiová 27, Fowlesová 17, Jekabsoneová-Žogotová 14, McCarvillová 12 - Fröhlichová 20, Bonnerová 12, Vítečková 9. Trestné hody: 18/16 - 31/20. Fauly: 21:15. Trojky: 9:5.

Další výsledky:
Skupina A:

Galatasaray Istanbul - Taranto 76:64 (za domácí Večeřová 4 body, 6 doskoků, 1 asistence), Jekatěrinburg - Vilnius 85:56, Valencie - Riga 118:38 (za domácí Veselá 12 bodů, 8 doskoků, 1 asistence).
Skupina B:
Villeneuve - Gospič 73:59, Salamanca - Wisla Krakov 60:65 (za hosty Zohnová 15 bodů, 3 doskoky, 1 asistence), Pécs - Schio 55:58.
Skupina C:
Šoproň - Košice 74:63, Rivas Ecópolis Covibar - Chorzów 85:60
Skupina D:
Fenerbahce - Gdyně 75:67, Tarbes - Szeged 81:80.

Autoři: ,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

27. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Rangers slaví rychlý postup, nakročeno mají i Colorado s Vancouverem

29. dubna 2024  6:19,  aktualizováno  7:15

Hokejisté Rangers se stali prvním postupujícím celkem do druhého kola play off NHL poté, co...

Třinecký šéf: Nad týmem žasnu. Zadinův výrok? To nebyl on. Štve ho liga juniorů

29. dubna 2024  6:58

Možná byste čekali, že za ty roky a po tolika titulech bude klidnější. Že se nemusí stresovat. Leč...

Třetí titul v řadě pro Andělovou, tentokrát sebrala ten český

29. dubna 2024  5:58

Třetí titul za sebou oslavila basketbalistka Gabriela Andělová. Po dvou na Slovensku s týmem...

Svit téhle hvězdy bude chybět. Šampionka Parkerová se rozloučila

29. dubna 2024  1:20

Pohled na americké basketbalové palubovky už nebude tak krásný. Hvězdná Candace Parkerová ukončila...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...