Eva Vítečková (vpravo) z USK Praha proti Albě Torrensové ze Salamanky

Eva Vítečková (vpravo) z USK Praha proti Albě Torrensové ze Salamanky | foto: FIBA Europe

Basketbalistky USK Praha i Frisco Brno touží po prvních euroligových výhrách

  • 2
V prvním kole Euroligy oba české týmy prohrály. Ve druhém mají tedy basketbalistky ZVVZ USK Praha a Frisco Sika Brno co napravovat. Ale snadná práce ani jeden z týmů nečeká. Pražanky zamířily do francouzského Tarbes, Brňanky se poperou s ruským Orenburgem.

Začít Euroligu dvěma prohrami, to si nepřeje žádný tým. A české kluby teď budou takovou hrozbu odvracet. "Domácí prohry se Salamankou je škoda a je jasné, že bychom ji rádi co možná nejrychleji odčinili. Nejlépe už teď v Tarbes," řekl trenér USK Lubor Blažek.

Také Francouzky mají o motivaci postaráno, v prvním kole marně stahovaly náskok Galatasaraye Istanbul a prohrály o 16 bodů. Proto jim ve skupině patří poslední, šestá, pozice.

Trenéři USK mají o hře nejbližšího soupeře dost poznatků; své hráčky připravovali třeba na to, že možná budou muset překonávat zónovou obranu, s níž se Tarbes většinu času prezentovalo i při utkání proti Galatasarayi.

"Připravujeme se na to, že do zóny budeme hrát podstatnou část utkání. Uzpůsobili jsme tomu i tréninky a hráčkám to ještě zdůrazníme ve středu před zápasem na taktické poradě," uvedl Blažek, který může počítat s kompletní sestavou. Pražanky se musejí připravit také na krytí domácí ofenzivní hvězdy Florence Lepronové.

Úkol Brňanek: oklepat se z debaklu

Domácí premiéra v Eurolize čeká i oslabený tým Brňanek, které by rády nechaly zapomenout na vysokou prohru ve Schiu. Také Orenburg však na úvod vyšel naprázdno, neboť na domácí palubovce podlehl Valencii 68:76.

Cheryl Fordová (vpravo) z Frisca Brno bojuje o doskok s Janel McCarvillovou ze Schia

Cheryl Fordová (vpravo) z Frisca Brno bojuje o doskok s Janel McCarvillovou ze Schia

Trenér Jan Bobrovský před zápasem s týmem nacvičoval hlavně hru v obraně. "Ve Schiu jsme v obraně hráli šíleně a v útoku jsme se nedokázali proti tvrdé defenzivě soupeřek prosadit. Na zlepšení naší obrany jsme v týdnu pracovali. Nedokážu však říci, jak se to projeví ve středečním utkání," uvedl Bobrovský.

Hlavními tahounkami ruského týmu jsou dvě americké basketbalistky: robustní pivotka Tina Charlesová a rozehrávačka Becky Hammonová, která má ruské občanství.

"Tvořila hru ruské reprezentace, která by bez ní nedosahovala takových kvalit," uvedl brněnský kouč, podle nějž je další velkou oporou Orenburgu také běloruská reprezentantka Anastasia Veramejenková.

"Podle jmen má Orenburg velmi silný kádr, který je srovnatelný s Valencií. Teprve se ale sehrává, a proto ruský celek první zápas prohrál, neboť Španělky jsou dále," uvedl Bobrovský.

Ten má také k dispozici všechny hráčky, ovšem Američanka Cheryl Fordová i Romana Hejdová stále hlavně dohánějí fyzickou kondici, a proto se zatím stále nedají jejich schopnosti stoprocentně využít.

Utkání mezi Brnem a Orenburgem začne ve středu v 18:00 v hale Rosnička, USK hraje v Tarbes od 20:00.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž