Basketbalistky Kary Trutnov při tréninku v popradské hale.

Basketbalistky Kary Trutnov při tréninku v popradské hale. | foto: Vilém Fischl

Basketbalistky Trutnova mají ve Středoevropské lize výhru z Popradu

  • 0
Basketbalistky Kary Trutnov vstoupily do Středoevropské ligy výhrou ve slovenském Popradu 77:67. Obhájkyně bronzu dokráčely k úspěchu díky nástupu do druhého poločasu, kdy si získaly osmibodový náskok, který hlídaly a postupně rozšiřovaly.

Čtvrtý tým uplynulého ročníku slovenské ligy sice do utkání vstoupil takřka bez jakékoli domácí podpory, první pětiminutovka mu ale vyšla. Dvě slepené trojky Beaty Šímové, z nichž jedna přišla v poslední vteřině útoku, poslaly skóre do stavu 16:8 a trutnovského trenéra Martina Petrovického žádat o time-out u stolku časoměřičů.

"Pro střelce jsme nechávali moc prostoru k zakončení za tři body. Chtělo to přerušit jejich euforii, po takových dvou trojkách je tým vždycky trochu dole," dodal kouč po zápase.

Vyplatilo se. Agilní pivotka Kateřina Nováková čtyřmi body zpod koše a Petra Záplatová trojkou rychle snížily na sympatičtějších 15:18 a tříbodový odstup platil i na konci první části hry.

Na prahu té druhé se Trutnovu podařilo umazat na nejnižší rozdíl, ale oblíbený pokřik hostujících fanoušků "Pískej konec!" mohl zaznít až v 15. minutě. Tehdy poprvé byly Východočešky ve vedení.

A protože se domácí v reakci na ubývající půdu pod nohama začaly nebývale trápit pod košem, trojky Novákové a Hany Šnajdrové spolu s únikem Kateřiny Hindrákové získaly Kaře už sedmibodový náskok. Jenomže ten se domácím "Žabkám" povedlo ještě razantnějším protiúderem otočit - 38:36 pro Poprad. Jenom díky úspěšné střele Šnajdrové se českému celku povedlo do poločasu srovnat.

"Ale i když jsme prohrávali, hráli jsme s velkou chutí," upozornil kouč Petrovický, "Soupeře jsme si postupně osahali a zjistili, kde nám hrozí nebezpečí."

Trutnovskou ženou první půlky však byla Kateřina Nováková coby autorka 13 bodů a šesti doskoků.

Hned na počátku druhé poloviny duelu se český celek nadechl k náporu, po výdechu byla na světě desetibodová série a nadějný stav 40:48. Vedení už od té doby hosté nepřepustili.

Další minuty byly hlavně představením americké pivotky Ashley Lindseyové v domácích barvách a slovenské rozehrávačky Dariny Mišurové v těch hostujících. Především ony dvě posouvaly skóre. A protože jejich střet vyzněl nerozhodně, i po půlhodině čistého času byl rozdíl osmibodový.

Do poslední desetiminutovky vstoupila pěti body Šnajdrová, po delší odmlce se znovu připomněla Nováková a skóre bylo 54:66. Asi i proto, že Lindseyové docházel elán a pod košem se už nedokázala prosadit tak snadno jako v předchozích momentech.

"Ona si dala hodně bodů, ale musela se na to mnohem víc nadřít než v prvním poločase," těšila hostujícího kouče obrana hlavní hvězdy soupeře. "Že ji neudržíme na osmi bodech jsme věděli, ale potřeba bylo, aby se na ty body nadřela."

Trutnov tak mohl dokráčet k relativně snadnému vítězství, přestože se domácí celek v závěru blýskl několika úspěšnými zakončeními z dálky a z odstupu ukrojil.

Středoevropská liga žen - 1. kolo

Skupina A
ŽBK Whirlpool Poprad - Kara Trutnov 67:77 (20:17, 38:38, 50:58)
Nejvíce bodů:
Lindseyová 24, Chlebovcová 19, Šímová 8 - Mišurová 20, Nováková 19, Šnajdrová 16, Záplatová 10, Hindráková 9, A. Vacková 3

CSM Satu Mare - Valosun Brno 92:73 (40:51)

Skupina B
 ICIM Arad - Wasserburg 74:60 (43:29)


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž