Strakonice - Sparta Praha

Strakonice - Sparta Praha - Irena Špirková (vpravo)ze Strakonic a Michaela Drachovská z Prahy. | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Basketbalistky Sparty opustil na podzim basketbalový fanatik

Sparta Praha a Antonín Fejk. Toto pevné spojení mezi ženským basketbalovým klubem z Letné a obětavým trenérem a funkcionářem úspěšně fungovalo mnoho let. Až do konce října letošního roku, kdy jej přetrhlo úmrtí Antonína Fejka. Dlouholetý prezident Sparty zemřel po krátké těžké nemoci ve věku 58 let.

"Bývalý dlouholetý trenér, funkcionář a prezident klubu odevzdal letenskému týmu velkou část svého života a společně se svojí rodinou vedl Spartu přes všechna úskalí, která jí přichystal nejen basketbalový život," stojí na oficiálním klubovém webu.

Po Antonínu Fejkovi převzal pomyslné sparťanské žezlo jeho syn Petr, jenž krátce před koncem kalendářního roku zavzpomínal na svého otce a pohovořil o jeho vztahu k basketbalu i ke Spartě.

O otcově vztahu k basketbalu...

"Myslím si, že úplně nejlépe to vyjádřil Michal Ježdík (bývalý trenér mužů Sparty Praha a momentálně reprezentační kouč ČR - pozn. aut.), který označil otce za basketbalového fanatika. Jsem přesvědčený o tom, že přesně tohle slovo ho nejvíce vystihuje.

V 19 letech táta přestal fungovat jako aktivní hráč všech možných sportů a zbytek svého života zasvětil basketbalu. Bylo to nějakých 38 let, z toho určitě polovinu Spartě.

Otec jí obětoval úplně všechno. Pokoušel se sparťanský basketbal křísit, zvedat ho nahoru a držet ho nad vodou."

O otcově odkazu...

"My jsme to měli hodně postavené na tom, že existuje myšlenka nějakého sparťanství. Vlastně jsem k tomu byl vychovávaný od nějakých patnácti šestnácti let, kdy jsem začal za Spartu hrát, čili mně přišlo naprosto normální, že si ve mě táta hledá pokračovatele svojí vize.

Sám za sebe můžu říct, že jsem naprosto ztotožněný s tím, co tady hlásal. O sparťanství, o loajalitě, o podpoře klubu a o práci, která je pro něj potřeba udělat.

Já to skutečně beru jako nějaký jeho odkaz.

Momentálně nedokážu říct, do jaké míry jsem schopný naplnit všechny jeho představy a vize, nicméně beru jako svou povinnost pokračovat v tom, co on tady začal.

Možná už trošičku jinou cestou, svou cestou, ale myšlenka toho sparťanství, kterou se otci podařilo ve mě a v lidech kolem něj zažehnout, tady pořád přetrvává a je potřeba na ni navázat."

O otcově největším přání...

"Jeho největším přáním bylo, aby si basketbal v Čechách našel více fanoušků. Budeme se proto maximálně snažit jeho sny naplnit.

Pokud by tady někdy měly být plné tribuny a pravidelně by se měla docházet spousta diváků, které bychom chtěli pobavit dobrým basketbalem, tak by byl určitě moc rád."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž