České basketbalistky trénují pod kondičním trenérem Alešem Kaplanem.

České basketbalistky trénují pod kondičním trenérem Alešem Kaplanem. | foto: Martin Peterka

Basketbalistky chodí pozdě spát. Přivykají si na večerní trojboj

  • 2
Bydhošť (Od zvláštního zpravodaje iDNES.cz) - Na jihu Evropy je to tradice, ale od Polska podobnou zradu české basketbalistky nečekaly. Do všech tří duelů v základní skupině mistrovství Evropy vstoupí až od 20:30. V Bydhošti od soboty do pondělí vyzvou Izrael, Velkou Británii a Bělorusko. Pozdní čas zápasu zprvu rozhodil trenéra Lubora Blažka i jeho plány. Původně měl jeho tým hrát už dvě a půl hodiny dřív.

"Dozvěděli jsme se to pozdě. Celá příprava byla plánovaná na 18:00, navíc jsme na to zvyklí i z ligy. Teď musíme celý režim upravit a najet na něj. Musím přiznat, že mě to hodně naštvalo," spílal český lodivod organizátorům ještě v pondělí.

Už tišeji dodával něco o vlivu Ruska, které původně mělo denní program uzavírat. Namísto úřadujících vicemistryň Evropy se ale tohoto pochybného privilegia dostane vicemistryním světa.

Teď už jsou Češi smíření s osudem a svůj program poctivě upravují. "Družstvo se s tím zkrátka musí vypořádat a nebrat to jako nějaký handicap. Určitě to nechceme brát jako nějakou omluvu," zní rezolutně.

A třeba Iloně Burgrové večerní utkání dokonce vyhovují. "My jsme tak ve Francii zvyklé," říká pivotka, která strávila poslední dvě sezony v Bourges. "Člověk má víc volna a čas se lépe připravit."

V čem je vlastně problém? "Denní rytmus většiny lidí se už chýlí ke konci, takže energie už je přece jen o něco míň," vysvětluje Burgrová a dodává recept, jak si se situací poradit. "Musí se tomu uzpůsobit celý den. Nejhorší je, že večeři budeme mít až po zápase, i oběd bude později. Normální dny to nejsou."

Práce do pozdního večera a brzkého rána čeká i maséra či doktory. "A musíme zpracovávat i aktuální materiály o dalších soupeřích," vysvětluje hlavní kouč.

Do Polska přesto přiletěl Lubor Blažek a jeho lidé smíření. "Nakonec se nám to podařilo vyladit, jak jsme chtěli," hlásil. Náladu mu napravila změna tréninků. Hned po příletu se jeho hráčky poprvé dostaly na hřiště. Do zeleného kotle v aréně Luczniczka se ale dostanou až 24 hodin před zápasem.

"Bohužel chtěl jsem si tam zatrénovat i v poledne. Ale to nejde, takže jsme šli ven," glosoval trenér Blažek první fázi páteční přípravy, při které se české basketbalistky dostaly do spárů kondičního trenéra Aleše Kaplana.

Spíš než on jim ale dává zabrat bydhošťské klima. Ranní déšť naštěstí brzy odezněl, místo sprchy ale přišla sauna. Jinak se místní pařák snad ani nazvat nedá.

A ještě něčím je třistapadesátitisícové město specifické: ačkoli tu startuje sportovní událost evropského významu, místní snad ani nemají šanci se o tom dozvědět. V centru, podél příjezdových silnic, před halou, ba dokonce ani na hale samotné žádné plakáty či nápisy nehledejte. O diváky tu zdá se nestojí.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž