Brno - Valenciennes: Vítečková a Bade

Brno - Valenciennes: Vítečková a Bade - Brněnská Eva Vítečková (vlevo) v souboji s Krissy Bade z Valenciennes. | foto: Otto Ballon Mierny, MF DNES

Basketbalistky Brna zakončí letošní rok

Brno - V roli favoritek budou basketbalistky Gambrinusu Sika Brno v utkání osmého kola Evropské ligy, v němž ve středu přivítají v domácí hale Rosnička turecký Fenerbahce Istanbul. České mistryně jsou doma již dva roky neporažené, navíc dokázaly vyhrát v Turecku. Trenér Bobrovský přesto brzdí přílišný optimismus.

"Vítězství jsme získali zásluhou velmi dobrého výkonu ve druhé čtvrtině zápasu, kdy jsme získali rozhodující náskok. Po poločase už jsme neudrželi rychlé tempo a hra se vyrovnala. Ale v Turecku se zatím nikomu z dalších soupeřů vyhrát nepodařilo," uvedl Bobrovský.

Po sedmi kolech je situace ve skupině C vyrovnaná, čtyři týmy - Valenciennes, Brno, Jekatěrinburg a Istanbul - mají shodný počet bodů při bilanci pěti vítězství a dvou porážek. "Nyní bude každé klopýtnutí osudné, neboť se rozhoduje o nasazení do play off. Nemůžeme si proto dovolit ztratit body," upozornil Bobrovský.

Vedle ztráty s Brnem Istanbul prohrál ještě v Jekatěrinburgu. "Fenerbahce má kvalitní tým bez slabin a nedělá zbytečné chyby. Hlavní oporou je postavou menší Američanka Pondexterová, která velmi dobře zakončuje. V Turecku jsme ji ale dokázali udržet," poznamenal trenér.

Po prohře v posledním kole ve Valencii byl brněnský kouč značně rozladěný. Závěr roku jeho tým nezastihl v nejlepší formě, klíčovým oporám se příliš nedaří.

"Podali jsme bezkrevný a hodně špatný výkon. Hráčkám vadila zima v hale, což ale jejich špatnou hru neomlouvá," řekl. Navíc přestávka příliš nepomohla rekonvalescentce Petře Kulichové. "Těžko se vrací herně na úroveň, kterou měla před zraněním. Z reprezentantek hraje nyní slušně pouze Večeřová," dodal Bobrovský.

Brňanky budou hrát proti Istanbulu naposledy v základní skupině na domácí palubovce, v závěrečných dvou kolech v novém roce pojedou do Valenciennes a do Gdyně.

V základní skupině Evropské ligy Brno doma více než dva roky neprohrálo, naposledy české mistryně zdolala v hale Rosnička 24. listopadu 2004 maďarská Šoproň.

Utkání proti Istanbulu bude současně letošní tečkou za historicky nejúspěšnějším rokem brněnských basketbalistek, které získaly vedle jedenáctého titulu mistryň České republiky i prvenství v Evropské lize.

Hned po zápase začne hráčkám dovolená, Američanky Nolanová a Youngová odletí domů a vrátí se až 4. ledna. Zbytek kádru se sejde k přípravě hned po vánočních svátcích 27. prosince.

Nejbližší soupeř Brňanek startoval v Evropské lize naposledy v sezoně 2001/02. Turecký tým skončil ve skupině předposlední, když v jednom ze čtyř vítězných zápasů zdolal na domácí půdě právě české mistryně. Z tehdejší sestavy už v týmu Istanbulu není žádná hráčka. A z Brňanek utkání pamatují jen Machová, Večeřová a Vítečková.

Oba soupeři se v eurolize utkaly pětkrát, čtyřikrát vyhrálo Brno. Zápas s Fenerbahce Istanbul začíná ve středu v 17.45 hod.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž