Brněnská basketbalistka Farhiya Abdiová útočí na koš Krakova.

Brněnská basketbalistka Farhiya Abdiová útočí na koš Krakova. | foto: Jiří Salik Sláma, MAFRA

Brněnské basketbalistky čeká španělská výzva, jsou tu finalistky euroligy

  • 0
Vloni basketbalistky madridského Rivasu Écopolis v eurolize "Žabiny" dvakrát porazily. Jednou o více než čtyřicet bodů, podruhé téměř o třicet. Nakonec to dotáhly až do finále nejprestižnější ženské klubové soutěže, ve kterém nestačily na Valencii.

Ve středu od 18.00 se v hale Rosnička v základní skupině Euroligy oba týmy utkají znovu. Brňanky tentokrát myslí i na vítězství.

"Chceme v Eurolize postoupit ze základní skupiny, a proto musíme všechny domácí zápasy vyhrát nebo proto aspoň udělat maximum. S loňským rokem to nemůžeme srovnávat, máme jiný tým. A hlavně máme Hanku Horákovou, která nás dokáže na hřišti usměrnit," říká křídelní hráčka brněnského Imosu Romana Hejdová.

Domácímu týmu může pomoct i to, že španělský ženský basketbal zasáhla ekonomická krize. Ve Valencii kvůli ní klub úplně zkrachoval, Rivas přišel o velkou část týmu. "Ale zůstaly mu čtyři hráčky, které tvořily základ družstva.

Pořád je to velmi silný tým, který nemá problém se střelbou i hrou jeden na jednoho. Hra basketbalistek Rivasu nám moc nesedí, nota bene když mají pod košem výborné Američanky," upozorňuje brněnský trenér Jan Bobrovský. "A taková perlička, oni hrají zápasy v deseti a všechny hráčky až na jednu mají kolem 20 let," dodává kouč.

Boj o postup Imos Brno má po třech odehraných zápasech v evropské lize čtyři body a v tabulce sedmičlenné základní skupiny mu patří páté, tedy postupové místo. Rivas je čtvrtý, o jeden bod před Brnem. "Žabiny" zatím prohrály v Györu a v Moskvě se Spartakem, doma porazily Wislu Krakov. "Proti polským týmům se nám hraje lépe než proti španělským.

Ale po Krakovu jsme byly v euforii. Dokázaly jsme si, že můžeme porazit i tak silné družstvo," říká Hejdová na adresu loňských účastnic Final Eight.

Ještě jedna věc "Žabinám" zvedá sebevědomí. V sobotu jednoznačně porazily v brněnském derby Valosun, kterému nasázely 100 bodů. "Řekly jsme si, že stovku dáme, a povedlo se nám to. Teď si můžeme říct, že Španělky porazíme, a snad se nám to povede taky," tvrdí Hejdová.

Ta se zapracovává do týmu po vleklém zranění předního zkříženého vazu. "Koleno je dobré, spíše je zřejmě problém v mé hlavě. Někdy mi prostě řekne, že to nejde," dodává Hejdová.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž