Basketbalisté Welsch a Bartoň čekají na draft

  • 7
New York, Praha - Už jen jediný týden dělí český basketbal od možného historického úspěchu - ve středu 26. června se v newyorské hale Madison Square Garden koná draft do NBA, na který s napětím čekají dva mladí čeští basketbalisté, Jiří Welsch a Luboš Bartoň. Po dosud jediném českém hráči, který okusil nejkvalitnější basketbalovou ligu světa - Jiřímu Zídkovi ml. - mají letos reálnou šanci na vstup do NBA hned dva čeští mladíci, což je situace, která se zřejmě nebude v dohledné době opakovat.

Skvělá sezona Jiřího Welsche v nejlepším slovinském týmu Olimpija Lublaň, který hraje i prestižní Euroligu, stejně jako jeho výkony v reprezentačním mužstvu České republiky, neunikly pozornosti scoutů NBA a o Welsche je mimořádný zájem hned v několika týmech.

V této chvíli se v predikci draftu pohybuje kolem 17. místa a má téměř stoprocentní jistotu, že bude draftován už v první kole (1-29), což mu pro podepsání smlouvy a případný vstup do NBA dává velké naděje. Připomeňme si, že dosud jediný český basketbalista v NBA, Jiří Zídek, byl draftován v roce 1995 jako č. 22, jen o jedinou příčku před ním byla draftována současná superhvězda Dallasu Michael Finley.

Welsch, jenž byl nedávno zvolen třetím nejlepším hráčem Evropy do 22 let a 27. nejlepším basketbalistou starého kontinentu vůbec, je v současné době opět na "testování" v USA, a jeho plán tréninků v jednotlivých týmech NBA zahrnuje San Antonio, Indianu a Washington. Welsch byl v USA na týdenním tréninkovém turné už v druhé polovině května a předváděl své basketbalové umění mnoha agentům a scoutům - a to především z těch týmů, které si budou vybírat hráče v druhé polovině prvního kola draftu (Phoenix, atd.)

Velké naděje si před draftem může dělat také další český reprezentant - Luboš Bartoň. Ten ukončil čtyřeté studium na univerzitě Valparaiso, a i když po skončení univerzitní sezony nebyl v predikcích pro draft tak vysoko, jak by si nejspíš přál, skvěle se mu vydařily dva důležité tréninkové "pre-draft" kempy v Portsmouthu a v Chicagu, které ho posunuly v nejdůležitější predikci draftu (www.nbadraft.net) na současné 45.místo.

S úspěchem absolvoval také několik testovacích tréninků v týmch NBA (např. Memphis) a jeho šance na to, aby byl vybrán minimálně ve druhém kole draftu (od 30. do 58. místa) jsou nyní také velmi vysoké.

O průběhu letošního draftu vás budeme v příštím týdnu podrobně informovat.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž