David Šteffel z Ústí nad Labem střílí v utkání proti Nymburku.

David Šteffel z Ústí nad Labem střílí v utkání proti Nymburku. | foto: Karel Pešek, MAFRA

Ústecký Hrubý: Nejsem alibista. Je čas začít mluvit o play-off

  • 1
Za tuhle proměnu by se nemusel stydět ani nejslavnější kadeřník všech dob Vidal Sassoon. Loňská Sluneta? Rozcuchaná šereda, která šla od porážky k porážce a tak tak se zachránila v nejvyšší basketbalové soutěži. A ta letošní? Načančaná kráska, jejíž fešácká hra diváky táhne. A stačí i na nejsilnější soupeře.

Z Ústí už odjely s porážkou tři top týmy NBL - Válečníci z Děčína, prostějovští vicemistři i Ostrava. A ve středu mají Pandy políčeno na bronzové Pardubice (start v 18.00). "Byl bych alibista, kdybych po výkonech, co předvádíme, nepřemýšlel o play-off. A já alibista nejsem. Je čas mluvit o play-off i o první šestce. Máme to skvěle rozjeté," hřeje generálního manažera Tomáše Hrubého.

Výhra 86:65 nad Ostravou usadila jeho Ústí ještě pevněji v elitní šestce NBL. S bilancí 10 výher - 6 porážek a úspěšností 62,5%, jsou na tom Pandy stejně jako pátá Opava a třetí Pardubice mají jen o výhru víc. Naopak Ostravu Ústí odsunulo, ze 7. místa ztrácí 2 vítězství.

"Věděli jsme od začátku, že tým potenciál má. Ale byl úplně nový, chtělo to trochu času. Teď už si vyhovujeme v útoku i v obraně, rozjela se šňůra. A my se vezeme na vlně těch výsledků," užívá si pivot David Šteffel. "Věřím, že nám to vydrží. I když určitě přijdou i horší momenty, nemůžeme takhle hrát pořád. Ale doma jsme teď vyloženě dobří a těžko k poražení."

Rekordman Kwamain Mitchell, hlavní tahoun Slunety. USK Praha odrovnal 37 body, Ostravě jich nasázel "jen" 25. "Vyčnívá nejen v Ústí, ale v celé lize. Co předvádí poslední dobou, je neuvěřitelné," smeká Šteffel. "Dává hodně bodů, zároveň je ochoten podvolit se týmu. Je jiný než třeba Sanders, který první kouká na ostatní, pak volí střelu. On to má naopak. Ale když vidí spoluhráče v dobré pozici, skvěle nahraje. A hlavně nás vede."

Mitchell zatím ovládá statistiky NBL, může být na konci roku nejužitečnějším hráčem soutěže? "To nezáleží jen na něm, ale jak se bude dařit týmu. Zatím je jasně nejužitečnější hráč NBL, jsme šestí a on nás svým výkonem táhne. Určitě je teď nejlepší, není tam jediný hráč, který by vyčníval jako on."

V Ústí ale hvězdě sekundují i další hráči. Mitchell 25, Steffeck 14, Krakovič 13, Šteffel 12, Lewis 10 proti Ostravě měla Sluneta pět dvouciferných střelců. I proto po loňské bídě tak vyletěla. "Šli jsme do sezony s tím, že chceme do play-off. Čím lepší pozice, tím lépe pro nás. Bylo by krásné postoupit z nějakého takového místa, kde jsme teď, ale můžou přijít zranění, černá série. Je to ještě daleko," krotí euforii Šteffel.

Manažer Hrubý ale věří, že Ústí už z jeho pozic budou soupeři setřásat těžko. "Uděláme všechno pro to, abychom se vysoko udrželi. Ze začátku jsme mysleli, že máme jen euforii, ale teď už se dostáváme do role, kdy k nám jezdí Ostrava a další týmy ne pro dva body, ale prát se o dobrý výsledek. A my je porážíme o 10 - 15 bodů. Budujeme si pozici, že na Slunetě v Ústí se nebude vyhrávat, což je dobře. Nastavili jsme si laťku vysoko, teď to jen potvrzovat!"


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž