Stanislav Petr, trenér basketbalových Svitav

Stanislav Petr, trenér basketbalových Svitav | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Úkol basketbalistů Svitav proti Opavě: zabrzdit Šiřinu

  • 0
Do sezony se vrhly oba týmy vítězně. A dá se říci, že jejich úvodní triumfy byly poněkud překvapivé. Mančafty basketbalových Svitav a domácí Opavy budou od 18 hodin usilovat o to, aby jejich zdařilý vstup nebyl jen jednozápasovým zábleskem.

Varováním pro hostující celek Turů vedený koučem Stanislavem Petrem by měly být loňské výjezdy, v nichž jeho mužstvo schytalo ve Slezsku dva debakly (74:98 a 59:103).

„Nehrálo se nám tam moc dobře. Rozhodčí to dost pouštěli. Neměli jsme hráče, kteří by agresivní hře odolávali, a nejsem si jistý, že je máme i letos. Ale řekl bych, že je to o něco lepší, takže se tam jedeme poprat a překvapit,“ prohlašuje trenér Petr, který bedlivě sledoval pondělní mač soupeře na hřišti pardubické Beksy. Nic nečekaného ale v jeho projevu nenašel.

„Styl hry Opavy se oproti předchozím sezonám moc nezměnil. Mají ho založený jednoznačně na agresivní obraně a kolektivním výkonu mužstva,“ podotýká kouč Turů.

Ačkoliv hovoří o týmovém pojetí, jeho svěřenci se budou muset přeci jen mít na pozoru před jednou z individualit v barvách Opavy. Kvality Jakuba Šiřiny jsou známé a jeho útočný potenciál už moc dobře pocítily i Pardubice.

„Patří mezi nejlepší české rozehrávače. Když si to hra vyžaduje, dokáže vzít zodpovědnost na sebe, ať se jedná o trojkové střely či nájezdy. Je to jeden z jejich stavebních kamenů a budeme se ho snažit maximálně eliminovat. Uvidíme, jak se nám to podaří. Když zabrzdíme jeho, ochromíme zbytek útoku,“ uvědomuje si Petr.

Naopak vliv by neměla mít krátká pauza, která se týká výhradně Opavy. Zatímco Svitavy nastoupily k premiéře v Jindřichově Hradci (výhra 80:76) už v sobotu, Slezané okusí zápasové tempo jen po jednom dni volna. Proti Bekse přitom v pondělí vyrukovali s pouhými osmi „statečnými“.

„Nebude to mít zásadní význam, protože jde o druhý zápas. Natrénováno určitě mají dostatečně a do utkání půjdou naplno,“ dodává svitavský trenér.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž