Basketbalisté se utkají se Slovenskem

  • 2
Brno - Kvalifikační utkání o postup na mistrovství Evropy 2003 do Švédska čeká české basketbalisty tuto neděli v nové brněnské hale. Soupeřem jim bude Slovensko, jehož největším cílem bude vyhrát. "Slovákům hrozí to, že dva roky nebudou hrát na mezinárodní scéně, budou tedy chtít překvapit," potvrdil trenér české reprezentace Michal Ježdík.

Český tým má postup ze skupiny už jistý, třikrát zvítězil a i když ho čekají ještě tři zápasy, bude hrát už v pohodě. "Slovensko je silný soupeř a chceme proti němu podat stoprocentní výkon. Věřím, že to zvládneme," předpovídá trenér Ježdík.

Největšími slovenskými hvězdami budou Marek Andruška a Martin Rančík. Právě Rančíkovi letos unikl draft do NBA jen o jedno místo. Andruška pak se 74procentní úspěšností dvojkových pokusů patří k nejlepším z hráčů celé kvalifikační skupiny. "Na Rančíka, který má angažmá v Miláně, si musíme dávat pozor. Slováci budou hodně nebezpeční z trojkové vzdáleností, takže jejich pokusy musíme eliminovat," varuje Ježdík.

Český tým měl velice náročnou přípravu, ve které sehrál 10 zápasů. "Sehráli jsme turnaje v Turecku, Maďarsku a v Brně. Podali jsme proměnlivé výkony, ale myslím, že máme velice silný a vyrovnaný kádr a všech patnáct nominovaných hráčů se bude moci zapojit do nedělního zápasu," řekl Ježdík.

Ve středu se k týmu připojil Ondřej Starosta, včera přijel Ivo Kresta, nad kterým však visí otazník. "Ivo si v Brně poranil kotník, ale doufám, že už bude v pořádku," věří Ježdík.
Posily Bartoň a Ides v závěrečných kvalifikačních bojích český tým neposílí. "Oba skončili třetí ročník na americké škole a teď je čeká poslední. V něm si budují pozici pro případný vstup do NBA a nechtějí o to přijít," potvrdil Michal Ježdík.

Trenéři jednají i o případném zapojení se Jiřího Zídka, který však doposud nemá nové angažmá. "Mluvil jsem s ním a protože ještě nemá smlouvu, měl by problémy s pojistkou. Kdyby se však na poslední chvíli s některým týmem domluvil, mohl by nastoupit. Tato šance je však minimální," povzdechl si Ježdík.

Zápas, který začne v neděli deset minut po osmnácté hodině, se bude hrát v nové brněnské hale. "Je určitě nejlepší v Česku a srovnatelná s těmi, které znám v Evropě," pochvaloval si Jiří Welsch.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž