Eugene Lawrence z Prostějova v semifinále proti Novému Jičínu

Eugene Lawrence z Prostějova v semifinále proti Novému Jičínu | foto: Luděk Peřina, MAFRA

Basketbalisté Prostějova uspěli v Novém Jičíně a ujali se vedení v sérii

  • 5
Basketbalisté Prostějova vyhráli ve třetím semifinálovém duelu na palubovce Nového Jičína těsně 73:72 a ujali se vedení 2:1 na zápasy. Od postupu do finále je dělí jedna výhra.

"Z naší strany možná šťastné vítězství. Protože Nový Jičín měl poslední střelu, tu mohl proměnit, mohlo to být přesně obráceně," uvedl trenér Peter Bálint z Prostějova na webu soutěže NBL.

Prostějov prohrával ve vyrovnané partii o tři body, ale před závěrečnou čtvrtinou o bod vedl. Rozhodující náskok týmu zajistil nejlepší hráč utkání Chán, který nejdříve trefil trojku, a po dalším úspěšném koši vedl Prostějov minutu před koncem o čtyři body.

Do konce duelu stihl Gavlák trojkou vykřesat pro domácí naději. Šanci strhnout výhru na stranu Nového Jičína mohl Američan Muirhead, jenomže jeho pokus šest vteřin před koncem v koši neskončil.

"V posledním útoku jsme měli poměrně dost času. Všichni jsme chtěli balon, všichni jsme chtěli vystřelit, všichni jsme chtěli rozhodnout, ale nebyl prostor pro zakončení," řekl kouč Zbyněk Choleva z Nového Jičína a doplnil: "Musíme bojovat dál. Nesmíme to vzdávat."

Čtvrtý zápas se hraje v pátek v Prostějově, který tak bude mít výhodu domácího prostředí a může rozhodnout o postupu do finále. "Série vůbec není u konce. Nový Jičín má velice kvalitní tým a myslím si, že nebudeme mít jednoduchou práci," upozornil Bálint.

Nový Jičín - Prostějov 72:73 (17:14, 40:37, 54:55).
Nejvíce bodů
: Muirhead 24, Gavlák 10, Pelikán 9, Šarovič 8 - Chán 20, Landry 16, Lawrence 10, Prášil a Veikalas po 9. Rozhodčí: Dolinek, Zachara, Paulík. Trestné hody: 23/16 - 17/16. Fauly: 21:23. Pět chyb: 38. Pelikán - 38. Prášil. Trojky: 8:7. Diváci: 1050. Nejlepší hráč: Chán. Stav série: 1:2.

,

Sport v roce 2024

14. 6. - 14. 7. Fotbalové EURO, Německo
29. 6. - 21. 7. Cyklistická Tour de France
1. - 14. 7. Tenisový Wimbledon