Derek Wright (vpravo) z Pardubic v souboji se svitavským Tomášem Macelou

Derek Wright (vpravo) z Pardubic v souboji se svitavským Tomášem Macelou | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Basketbalisté Pardubic seznámili Svitavy s ligou. Udělili jim tvrdou lekci

  • 2
Vůbec první vzájemný zápas v Mattoni NBL mají basketbalisté Pardubic a Svitav za sebou. Podle očekávání v něm nakonec poměrně jednoznačně zvítězili domácí. Kde byly Svitavy zkušenějšímu protivníkovi důstojným soupeřem a kde naopak jasně zaostávaly?

Srovnání obou týmů ve středečním večerním zápase nabízí tato krátká analýza.

Nasazení

Tady se opravdu Svitavy nemají zač stydět. Z pozice outsidera si nedělaly přehnané starosti, snažily se hrát dopředu a často sahaly i k tříbodové střelbě. Předvést pardubickému publiku, že něco umějí, chtěli hlavně Tomáš Macela a Jan Špaček, kteří tu ještě nedávno hrávali.

"Svitavy bojovaly, utkání v žádném případě nezabalily ani za rozhodnutého stavu a potvrdilo se, že hráči, kteří měli dříve co do činění s Pardubicemi, měli v tom zápase speciální motivaci. Nějaká neúspěšná střela je rozhodně neodrazovala od dalších pokusů," uvedl trenér Pardubic Slowiak na adresu soupeře.

Zkušenost

Jednoznačně na straně Pardubic. Projevilo se to ještě v první čtvrtině zápasu, již Pardubice nakonec vyhrály 25:16. Přitom začátek byl plný nepřesností na obou stranách.

"Bohužel jsme se nevyvarovali nováčkovských chyb. Byla tam z naší strany hluchá místa, kdy soupeř bodoval z otevřených střel a laciných košů. Proto byl výsledek nakonec takový," poznamenal k tomu trenér Svitav Jindřich Svojanovský po prohře 60:95.

Obrana

Jedním z nejčastěji používaných slovních spojení trenéra Slowiaka je "agresivní obrana". Díky ní Pardubice získávaly řadu míčů zdánlivě bez větší námahy a soupeře nutily k chybám v rozehrávce.

"Chtěli jsme dát hned od začátku najevo, kdo je pánem na hřišti, a udávat tempo. To se nám nevydařilo, protože Svitavy byly houževnatým soupeřem," sdělil nejlepší střelec Pardubic Petr Bohačík. Strategie slavila naplno úspěch až později.

Domácí také zcela ovládli podkošový prostor, v útočných doskocích zdrtili Svitavy 17:4, přestože pivoti Svitav jsou vyšší než ti pardubičtí.

Střelba

Svitavští mladíci se často pouštěli do trojek, ale proměnili jich z 28 jen 7. Domácím na sedm trojek stačilo 19 střel, mnohem více sahali k jistější dvoubodové střelbě. Procentuální úspěšnost v trestných hodech a střelbě z pole se dramaticky nelišila.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž