Derek Wright, basketbalista Pardubic

Derek Wright, basketbalista Pardubic | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Basketbalisté Pardubic jdou do příštích sezon s touhou napodobit Nymburk

  • 3
Vlastně všechno, co je s basketbalovými Pardubicemi spojené, bude nové. Změní se název, posunují se klubové ambice. Jen hráčský kádr s bronzovým leskem z aktuálně skončeného ročníku zůstane téměř při starém.

"Medailové ambice nám zůstávají, ty chceme každopádně obhájit," tvrdí Jan Slowiak, trenér pardubických basketbalistů, "silný bude ale také Děčín a své hráče dokázal udržet i druhý Prostějov."

Ostatní mužstva se sice chystají na období, kdy už základní části nebude kralovat Nymburk hrající nově Adriatickou ligu, ale šance Pardubic na top 4 zůstávají neměnné.

Mužstvo před nadcházející sezonou posílil basketbalový exreprezentant Jiří Černošek, jenž se s klubem dohodl na jednoleté spolupráci. "Sám o sobě nám velmi pomůže, protože Jirka je kreativní hráč. Umí tvořit, driblovat, je navíc velmi zkušený," hodnotí Černoškovy přednosti Slowiak.

I americký pivotman Marcus Arnold musel podstoupit na startu soustředění pardubických basketbalistů zdravotní vyšetření a zátěžový test.

I americký pivotman Marcus Arnold musel podstoupit na startu soustředění pardubických basketbalistů zdravotní vyšetření a zátěžový test.

"Jirka Černošek by zvýšil kvalitu mužstva za předpokladu, že bude nastupovat Pavel Miloš. Ale to chce čas," dodal.

O čem je řeč? O zlých časech, kterými si ligou protřelý borec prochází.
Slowiak totiž na cestě za ligovým finále bude Miloše postrádat vzhledem k diagnostikované roztroušené skleróze, z níž se nyní křídelní hráč léčí.

Na odchodu je i pivot Tomáš Vošlajer (více o jeho přestupu najdete zde). Klub však ještě uvažuje, že tým doplní jedním hráčem,

"Snažíme se postupně vybudovat tým, který by dosahoval kvalit Nymburka, a chceme se také utkávat i na mezinárodní scéně," poodkryl budoucí klubovou strategii generální manažer Pavel Stara.

Maurice Hampton na startu přípravy při měření tlaku

Maurice Hampton na startu přípravy při měření tlaku

S lehce obměněným celkem se tedy Pardubičtí vydají také do konfrontace ve Středoevropské lize.

Do obou soutěží, kterých se letos zúčastní, vyrazí na palubovky rovněž s novými dresy, na nichž by se i do budoucna měla odrážet oddílová historie.

Kromě jiného se změní i klubové logo, v jehož designu se objeví nejen známý pardubický kůň, ale také jméno nového generálního partnera - společnosti JIP.

Pardubická firma uzavřela víceletou dohodu s basketbalovým oddílem poté, co klubu utáhla finanční kohoutky Synthesia. "Ale podporovat nás bude i nadále a její jméno na dresech ponesou hráči mládežnickým celků," vysvětlil Stara.

BK JIP Pardubice navíc uspořádá mezinárodní turnaj, který odstartuje 9. září v tamní ČEZ Aréně. Do Mattoni NBL pak vstoupí přesně o měsíc později.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž