Hráči Nymburku se radují s pohárem ze zisku mistrovského titulu. | foto: Roman Vondrouš, ČTK

Basketbalisté Nymburka slaví posedmé v řadě mistrovský titul

  • 9
Basketbalisté Nymburka získali sedmý mistrovský titul v řadě. V pátém finále porazili Prostějov 75:67 a v sérii vyhráli 4:1 na zápasy.

Vítězný zápas byl zároveň derniérou pro domácího kouče Muliho Katzurina, který už začátkem roku avizoval svůj odchod.

Prostějov byl od začátku mnohem přesnější v ofenzivě, zatímco domácím vázla jak střelba, tak i samotná rozehrávka. Během prvních 100 sekund vedli hosté o pět bodů a Nymburk najednou musel skóre obracet. Podařilo se mu to až v závěru první části, kdy hodně přidal v defenzivní činnosti a snáze otevíral blok Prostějova.

Navíc postupem času ožil nymburský rozehrávač Lee, který překonal problémy s třísly. Do konce čtvrtiny si domácí vypracovali pětibodový náskok a najednou jejich hra zase získala potřebnou lehkost.

"Dneska už to moc nebylo o basketbalu. Hráči se už trochu viděli na dovolené a starali se o jiné věci, ale nakonec se dokázali zkoncentrovat na zápas a udělat, co bylo potřeba," uvedl trenér Katzurin. "Měli jsme pomalejší začátek, ale pak se to srovnalo. Nehráli jsme nějaký světoborný basketbal, ale o tom to dneska nebylo. My potřebovali hlavně výsledek."

Michal Křemen z Nymburka (vpravo) a Aleš Chán z Prostějova.

Michal Křemen z Nymburka (vpravo) a Aleš Chán z Prostějova.

Ve druhé části vedli už o 12 bodů, ale pak zase polevili v pohybu pod košem a hosté začali pomalu dotahovat. Devět sekund před přestávkou snížil prostějovský Landry na 40:43 a zdálo se, že by druhá půle ještě mohla nabídnout hodně dramatický boj.

Po pár minutách třetí části však bylo všechno jinak. Oba týmy dost znervózněly a na Prostějovských to bylo o něco patrnější. Chybami pustili Nymburk do vedení až o deseti bodů, které až do závěru zápasu nedokázali zlikvidovat.

Hosté sice nehráli špatný basketbal, ale v rozhodujících momentech často selhávali ve střelbě zpod koše a nic jim nebyly platné ani solidní trojky. Až tři minuty před koncem snížil Polák Skibniewski na pět bodů, jenže to už ve vydýchané a do posledního místa zaplněné nymburské hale Prostějovu viditelně docházely síly a Nymburk klíčové vítězství nepustil.

"Nemáme se za co stydět, odehráli jsme dobrý zápas a prali se o výhru až do konce. Nymburk ale vyhrál zaslouženě, v celé sérii byl lepší," přiznal trenér Prostějova Peter Bálint.

Na domácí lavičce se v závěru hodně činil izraelský kouč Katzurin, který v dramatickém závěru své hráče musel hodně kočírovat. "Dneska jsme prostě neměli jinou volbu, nemohli jsme prohrát. Nechtěl jsem odcházet bez titulu. Mezi hráči to prostě bylo jasné, každý chtěl vyhrát. I proto, že bychom jinak museli přebukovat letenky, a to se nikomu nechtělo," dodal Katzurin.


ČEZ Nymburk - BK Prostějov 75:67 (25:20, 43:40, 57:48)

Nejvíce bodů: Benda 17, Nečas 12, Lee 10 - Landry 20, Skibniewski 14, Lawrence 9. Rozhodčí: Dolinek, Zachara, Paulík. Trestné hody: 26/21 - 21/16. Fauly: 21:24. Pět chyb: 36. Nečas. Trojky: 2:7. Diváci: 900. Konečný stav série: 4:1.

Konečné pořadí NBL: 1. Nymburk, 2. Prostějov, 3. Nový Jičín a Pardubice, 5. Děčín, 6. USK Praha, 7. Opava, 8. Kolín, 9. Ostrava, 10. Poděbrady, 11. Brno, 12. Vyšehrad.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž