Ilustrační foto z duelu Svitav (černá)

Ilustrační foto z duelu Svitav (černá) | foto: Geosan Kolín / Adam Hruška

Ve snaze zlomit basketbalisty Ústí pomůže i svitavská posila Petway

  • 0
Měl by to být atraktivní duel dvou uchazečů o místo v elitní nadstavbové skupině A1. Svitavským basketbalistům v něm pomůže i nová akvizice Brent Petway, finalista Euroligy z roku 2015.

V šatně svitavských basketbalových Turů není nutné zdůrazňovat, že se v sobotu od 18 hodin v hale Na Střelnici chystá jedna z rozhodujících bitev základní části. Do první nadstavbové skupiny pronikne šestice týmů, přičemž první Nymburk ji má jistou a skoro totéž se dá říci o druhých Pardubicích a třetí Opavě.

Mezi čtvrtým a osmým místem je to však hodně našlapané, a právě v tomhle pásmu se momentálně nacházejí jak čtvrtá Sluneta Ústí nad Labem (10 vítězství - 7 porážek), tak i svitavští Tuři (9-8).

„V boji o skupinu A1 jde do tuhého a my vyzveme Ústí nad Labem, které je horký kandidát na postup,“ řekl svitavský pivot Jiří Jelínek, podle nějž bude důležité pohlídat si produktivní čtveřici Donald Robinson, Ladislav Pecka, Gene Teague a Spencer Svejcar.

Hlavně křídelník či rozehrávač Robinson a pivot Pecka jsou přitom pro koše soků Slunety velmi nebezpeční. Oba dávají v průměru 16,8 bodu na zápas a jsou v top 10 střelců nejvyšší soutěže.

„Pevně věříme, že i s drobnou marodkou v sobotním utkání zvítězíme a přiblížíme se k postupu do skupiny A1,“ uvedl pivot Jelínek.

„Drobná marodka“ není zdaleka tak bezvýznamná, jak by se podle přídavného jména v Jelínkově citaci mohlo zdát. Minule v Kolíně, kde prohráli 65:76, se totiž Turům zranila největší hvězda, famózní doskakovač Garret Kerr. Už z dřívějška přitom chyběl rozehrávač Bryan Smithson.

Svitavy však na Kerrův obnovený úraz kotníku reagovaly senzačním tahem - na místo pivota přivedli jiného Američana Brenta Petwaye, mj. finalistu Euroligy z roku 2015 s Olympiakosem Pireus. Ten na palubovce proslul svojí atletičností a coby basketbalový „letec“ si vysloužil přezdívku „Air Georgia“.

„Už se nemůžu dočkat! Slyšel jsem, že máme skvělé fanoušky a že má být v sobotu plná hala. Miluju bouřlivou atmosféru a kontakt s nimi. Snad nám v sobotu pomůžou k vítězství,“ přál si Petway.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž