Anete Šteinbergaová (vlevo) a Kia Vaughnová (vpravo) z USK bojují pod košem s...

Anete Šteinbergaová (vlevo) a Kia Vaughnová (vpravo) z USK bojují pod košem s Quanitrou Hollingsworthovou z Fenerbahce. | foto: ČTK

Nervózní zápas v nepříjemné hale. Takový bude start USK v Eurolize

  • 0
Nevyzpytatelný maďarský klub Györ bude prvním soupeřem basketbalistek ZVVZ USK Praha v této sezoně Euroligy. Na jeho palubovce se představí ve čtvrtek od 18:00 a věří, že potvrdí roli favorita a první výhrou se odrazí za vytouženým postupem.

Pražanky v předminulé sezoně celou soutěž vyhrály, letos na jaře postoupily do Final Four a skončily celkově čtvrté. I v tomto ročníku se chtějí dostat mezi nejlepší čtyři celky elitní evropské soutěže. A dobře vědí, že k tomu musí zvládat zápasy jako právě s maďarským vicemistrem.

„Teoreticky by to měl být největší outsider skupiny, ale první zápas je vždy složitý. Navíc o nich máme málo informací. Nejprve se zdálo, že to bude velmi jednoduché, ale varovný prst je, že v neděli v lize vyhráli nad Šoproní,“ upozornila trenérka Natália Hejková na to, že Györ v repríze maďarského finále porazil mistrovskou Šoproň 88:79.

„Hrajeme venku v nepříjemně velké hale. Ale věřím, že to zvládneme, i když jsou první zápasy nervózní. Tohle jsou zápasy, které musíme zvládnout, pokud chceme postoupit,“ dodala slovenská trenérka USK.

Györ se vrací do Euroligy po dvouleté přestávce. Hrál nižší Eurocup a loni v něm vypadl už v základní skupině bez jediného vítězství. Nejznámější hráčkou je běloruská reprezentantka Tatsiana Lichtarovičová, která působila i v české lize, když oblékla dres Hradce Králové.

Nejlepšími střelkyněmi jsou maďarská reprezentantka Zsofia Simonová a mladá americká pivotka Cyesha Goreeová. O rozehrávku se stará další Američanka Brianna Kieselová.

České mistryně vyrazily do Maďarska autobusem v nejsilnější složení. Hejková se ale bude snažit některé opory šetřit. Zejména Sonja Petrovičová a Marta Xargayová za sebou mají náročné léto, během něhož vybojovaly olympijské medaile a následně hrály zámořskou WNBA. V ní působila i Kia Vaughnová.

„Největší nebezpečí je psychická únava u opor. Sonja měla volno snad jen pět dní a to se nám může vymstít. S tím musíme pracovat,“ ví Hejková. První domácí utkání pak Pražanky sehrají ve středu proti Wisle Krakov.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž