Howard Sant-Roos z Nymburka (vlevo) a  Lehmon Colbert z Hibernie.

Howard Sant-Roos z Nymburka (vlevo) a Lehmon Colbert z Hibernie. | foto: ČTK

Poslední šance: Nymburk bude hrát proti Sofii o přežití v Poháru FIBA

  • 0
Basketbalisty Nymburku čeká ve středu boj o přežití v Poháru FIBA Europe. V předposledním kole nadstavbové části doma přivítají bulharský celek Academic Sofia a jen výhra je udrží v boji o postup do další fáze.

Český šampion ale nemá osud ve svých rukou a nemusejí mu ve zbytku soutěže stačit ani dvě vítězství. Postup si totiž už v úterý zajistil jeho poslední soupeř Antverpy po domácí výhře 80:78 nad Ventspilsem. A lotyšskému celku bude stačit za týden vyhrát na hřišti aktuálně posledního týmu tabulky Sofie, aby se ve skupině P udržel před Nymburkem bez ohledu na jeho zbývající výsledek.

Nymburk vstoupil do skupiny jasnou výhrou nad Ventspilsem, jenže pak prohrál všechny tři venkovní zápasy a dostal se do problémů. Nutně tak potřebuje zvládnout oba domácí zápasy, aby měl naději na splnění předsezonního cíle v podobě postupu do play-off.

„Už to nemáme ve vlastních rukou a nezastírám, že do této situace jsme se dostat nechtěli. Dokud ale máme šanci, musíme se o ni porvat. Budeme hrát ještě dva zápasy a oba v Nymburce, což nám dává větší naději, že by se to mohlo při příznivé shodě okolností povést,“ řekl nymburský kouč Ronen Ginzburg. „Prostě je musíme oba vyhrát dostatečně vysokým rozdílem a uvidíme, co se stane,“ dodal.

První překážkou je Sofia, na jejímž hřišti Nymburk prohrál 62:76. Potýkal se tehdy s menší novoroční krizí a nevyšel mu začátek zápasu. Rovněž měl problém s doskokem a velkým množstvím ztrát. Pro Academic je to zatím jediná výhra ve skupině.

Nejlepším střelcem Sofie je Željko Sakič, kterého se v prvním vzájemném utkání povedlo Nymburku uhlídat. Jeho místo na střelecké listině ale zabrali Pavlin Ivanov, který nastřílel šest trojek, a Američan Quence Taylor.

Utkání ve sportovním centru začne ve středu v 18:30. Nymburk pro své fanoušky připravil speciální akci, neboť zakoupené vstupenky budou platit i za týden na závěrečný zápas skupiny s Antverpami.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž