Korejští basketbaloví junioři míří na MS v Praze do skupiny o 13. až 16. místo.

Korejští basketbaloví junioři míří na MS v Praze do skupiny o 13. až 16. místo. | foto: FIBA / ČBF / Václav Mudra

Třikrát exotika. Juniory čeká Korea, Pobřeží slonoviny a Senegal

  • 9
Nepochybně se těšili na zcela jiné soupeře. Ale realita praví, že čeští basketbalisté do 19 let budou na pražském mistrovství světa bojovat s Jižní Koreou, Pobřežím slonoviny a Senegalem o 13. až 16. místo.

Svěřenci Petra Jachana vyzvou asijského soka už v pondělí, v úterý je čeká duel s Pobřežím slonoviny a své působení na turnaji uzavřou ve středu se Senegalem. Všechna tři utkání se hrají od 18 hodin v O2 areně.

Očekává se, že vrchol skupiny přijde na řadu už zkraje týdne. Český celek se totiž střetne s Jižní Koreou, běhavým výběrem, který na turnaji dokázal potrápit Chorvatsko a v rozhodujícím utkání o postup padl s Kanadou až vinou nepovedené čtvrté desetiminutovky.

Asijští vicemistři spoléhají v útoku hlavně na Sangjae Kanga, který nasázel 35 bodů do chorvatského koše. Průměrně střílí 18,7 bodů na zápas. Korejci na turnaji postrádají Jong Hyun Leeho, 207 centimetrů vysokého pivota, který měl být hlavní postavou celku.

Mladí basketbalisté z Pobřeží slonoviny začali šampionát nepříjemnou prohrou 29:88 se Spojenými státy. Obdobně tvrdě pak narazili i do obran Číny a Ruska. Zatím střílejí v průměru 40 bodů na utkání. Z více než jedné čtvrtiny se na tom podílel Dalen Traoré, který má ve statistikách průměr 10,3 bodu na zápas.

Tři jasné porážky má na kontě i Senegal. Západoafričané měli k úspěchu nejblíže v duelu s Brazílií, podlehli "jen" 56:72. Jediným mužem, který pravidelně pokořuje metu deseti nastřílených bodů, je pivot Pape Diatta (13,7 bodů na zápas).

Fyzicky našlapaný protivník rozhodně není neznámou pro basketbalový svět. Vždyť třeba 204 centimetrů vysoký křídelník Modou Mbaye patří Realu Madrid, dva jeho spoluhráči působí ve Francii a tři ve Spojených státech.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž