Alena Hanušová (vpravo) z IMOS Brno proniká obranou Spartaku Moskevská oblast.

Alena Hanušová (vpravo) z IMOS Brno proniká obranou Spartaku Moskevská oblast. | foto: Jiří Salik Sláma, MAFRA

Všude nohy. I tak u basketbalistek z Brna vítězí autobus nad letadlem

  • 0
Šoproň (Od našeho zpravodaje) - Nohy v uličce, na opěrkách u sedadel či různě pokroucené pod tělem. Většina skoro dvoumetrových basketbalistek IMOS Brno měla co dělat, aby v poloprázdném autobuse cestou k prvnímu euroligovému duelu do maďarské Šoproně vměstnala svá těla do pohodlné polohy.

"Ale mám raději autobus než třeba letadlo, dá se to přežít," usmála se pivotka Alena Hanušová, která v Brně hraje už pátou sezonu.

Pamatuje tak i poslední úspěšnější léta, kdy IMOS patřil k lepším celkům Euroligy. Poslední roky však v soutěži paběrkuje. "Bohužel nemáme na to, aby hrály u nás v týmu hvězdy. A úloha dávat body je na všech ostatních," sděluje Hanušová, která v úterý v autobuse strávila se spoluhráčkami tři hodiny, než dorazily do Šoproně. "Myslím, že právě s ní bychom se mohly poprat o postup," hlásí dvaadvacetiletá hráčka.

Do pětapadesátitisícového města u rakouských hranic přijela brněnská výprava po obědě, aby v ponuré podzimní atmosféře načala další ročník v nejprestižnější ženské basketbalové soutěži. A zatímco hráčky po cestě a čtyřchodovém obědě relaxovaly na pokojích před večerním tréninkem, kouč Bobrovský s realizačním týmem se hned vydal na obhlídku města.

O zápase Euroligy mezi jeho svěřenkyněmi a tamními hráčkami by se však dozvěděl stěží. V centru nebyla o utkání ani zmínka. "Basketbal? Máme docela dobrý tým, ale populárnější je tady fotbal," líčí pracovník šoproňského informačního centra.

Loni na evropské scéně začínalo Brno také na maďarské půdě, s Györem tehdy prohrálo smolně 70:72. Ve středu se od 18 hodin utká s tradičním účastníkem Euroligy, kterého by za výhrou měla hnát bouřlivá kulisa.

Hostující stratég Bobrovský věří ve vyrovnanou partii. "Doma je Šoproň velice silná a hlavně pod košem to s nimi budeme mít náročné. Rozhodne se v obraně," míní. "Maďarky jsou také známé tím, že rády filmují," upozorňuje kouč, který šéfuje brněnské lavičce už dvacet let.

A jeho autorita se projevuje nejen na ní. "Bude pauza na čurání?" ozývá se znělý ženský hlas ze zadní části autobusu při cestě do Šoproně. A všichni se automaticky podívají na muže, který stojí za největšími úspěchy basketbalového Brna. "Kolik zbývá na místo? Dvacet minut? To vydrží," prohodí Bobrovský.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž