Ronen Ginzburg na reprezentačním tréninku.

Ronen Ginzburg na reprezentačním tréninku. | foto: David Šváb

Zaplatili jsme v Bulharsku cenu za menší zkušenost, myslí si kouč Ginzburg

  • 9
Botevgrad (od našeho zpravodaje) - Bulharská hra jej ničím nepřekvapila. O to víc Ronena Ginzburga mrzí, že čeští basketbalisté skončili ve čtvrtečním střetnutí kvalifikační skupiny o postup na mistrovství světa na straně poražených. „Věděli jsme, že z dálky umí dobře střílet. Bohužel jsme dělali chyby, a to hlavně v obraně,“ mrzelo trenéra národního týmu po prohře 70:79.

Čechům se stala osudnou druhá čtvrtina, kterou nezvládli. Rázem prohrávali v poločase o čtrnáct bodů, taková ztráta se později ukázala jako až příliš vysoká. Na velkolepý obrat nedošlo.

Přesto se k němu v jednu chvíli schylovalo. Ginzburg v kabině nabudil mužstvo tak, že se zdálo, že do druhé půle vyběhl na palubovku úplně jiný celek. Daleko dravější, bojovnější.

Porážka ovšem znamená velkou komplikaci v cestě na mistrovství světa. Ve skupině F jsou Češi poslední, nezvítězili ani v jednom ze třech dosavadních duelů. A když neporazí v nedělním zápase v Pardubicích bulharské basketbalisty aspoň o deset bodů, aby přiklonili vzájemná utkání na svou stranu, jejich naděje opět výrazně pohasne.

Kouč basketbalistů: Připadám si jako v roce 1939, Putin chce Sovětský svaz

„Je jasné, že nedělní zápas bude hodně důležitý. V Pardubicích jsme nehráli už dlouho. Vždycky je tam skvělá atmosféra a věřím, že nás fanoušci přijdou podpořit, přestože nejsme v plném složení. Bylo by to příjemné,“ přeje si trenér původem z Izraele.

V Botevgradu nejvýrazněji Čechy trápil Dee Bost, rozehrávač bulharského národního týmu nasázel 24 bodů. Největším problémem bude s nejvyšší pravděpodobností i v odvetě.

ONLINE: Česko vs. Bulharsko

Utkání začíná v neděli v 19 hodin

„Bost je pro tuto úroveň výborným hráčem. Občas se nám ho dařilo dobře bránit, v tom jsme ale potřebovali pokračovat. Bylo to především o nás samotných, měli jsme být soustředěnější,“ lituje Ginzburg.

Pro reprezentační sraz musel skládat nový tým, několik tradičních opor působících v zahraničí totiž tentokrát přicestovat nemohlo. I nedostatečná vyzrálost některých basketbalistů se během duelu v Bulharsku v určitých momentech ukázala.

„Největší naší potíží byly ztráty. Některé byly hodně naivní, zbytečné. Tohle je prostě cena, kterou musíte zaplatit, když nasadíte hráče, kteří ještě třeba nemají tolik zkušeností z takové úrovně,“ připouští trenér národního výběru.

Český basketbalista Ondřej Sehnal se snaží bránit střílejícího Deea Bosta z Bulharska.

Na odvetný duel se ale těší. Věří, že basketbalisté dokážou Bulharům porážku oplatit a zvítězit dostatečným rozdílem. I na východě Čech očekává podobně bouřlivou kulisu, jaká panovala ve více než čtyřtisícové Areně Botevgrad. 

„Bylo to fajn, pro basketbal jsou takové podmínky dobré. V Pardubicích však bývá atmosféra ještě lepší,“ usmívá se Ginzburg.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž