Česká basketbalistka Tereza Vorlová pomáhá na nohy Michaele Uhrové během...

Česká basketbalistka Tereza Vorlová pomáhá na nohy Michaele Uhrové během semifinále MS 3x3 proti Američankám. | foto: FIBA

Olympijský basketbal 3x3 rozehraje MS. Češky obhajují senzační zlato

  • 1
Kromě mistrovství Evropy basketbalistek v České republice začíná o víkendu další velká akce - světový šampionát v basketbalu 3x3. Češky obhajují titul z loňského roku, tým pod vedením Michaely Uhrové se pokusí v Nantes na senzační úspěch navázat.

„Čekala jsem, že jako obhájkyně budeme pod větším tlakem, ale ten naštěstí není. Stále nás nikdo nepovažuje za favoritky, což je dobře, protože by nám ta role nevyhovovala. Francouzky jsou větší favoritky, chtějí uspět doma, takže jsou pod větším tlakem,“ soudí hrající trenérka Uhrová.

„Samozřejmě bychom chtěly zase medaili, ale bude to těžké, protože na nás budou všichni více připraveni. Chtěly bychom zase překvapit jako loni. Ale tím, že je to v Evropě, tak přijedou silné celky. Hodně silné budou Rusky. Nebude to nic jednoduchého,“ tuší Uhrová.

Oproti loňskému úspěšnému týmu udělala v nominaci jednu změnu - Sáru Krumpholcovou nahradila Kristýna Minarovičová. Ta pomohla Hradci Králové k druhému místu v české lize v klasickém basketbalu. Další dvě místa v týmu patří Kateřině Novotné a Tereze Vorlové.

„Sára s námi jede také a zapojí se do následné kvalifikace o mistrovství Evropy, ve které nemohu hrát já,“ řekla Uhrová, kterou čekají studijní povinnosti.

Šampionát 3x3 se termínově kryje s evropským mistrovstvím na dva koše, což neumožňuje startovat nejlepším hráčkám z klasického basketbalu, to však podle Uhrové není problém.

„Holky, co mají prioritu hrát pětkový basket, ať hrají pětkový. Já bych si i vsadila, že jakékoli tři hráčky z národního týmu bychom dokázaly porazit, protože zkušenosti z trojkového basketu jsou hodně znát. Když někdo celý rok hraje pětkový basket, tak není snadné přejít na jeden koš. Jsme jiný sport, konkurujeme si. Tak si hráčky budou moci vybrat, který chtějí dělat,“ dodala.

Z basketbalu na jeden koš se navíc minulý týden stal olympijský sport, což výrazně zvýšilo jeho prestiž. „Teď na šampionátu asi budeme hodně řešit, jak se vymyslí kvalifikace. Tři roky do olympiády je sice dlouhá doba, ale zároveň krátká na to budovat tým. Postoupí jen osm týmů, což je dost málo, tak se musíme snažit být co nejsilnější,“ prohlásila.

Češky se v základní skupině D utkají s Kamerunem, Itálií, Argentinou a Bahrajnem o dvě postupová místa. V případném čtvrtfinále by narazily na soupeře ze skupiny A, kde jsou vedle Ruska také Maďarsko, Německo, Kyrgyzstán a Kazachstán.

První dva zápasy sehrají Češky 18. června, další dva 20. června. O den později je na programu play-off.

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž