Basketbalisté NH Ostrava Kevin Týml (v bílém vlevo) a Filip Šmíd odstavují od...

Basketbalisté NH Ostrava Kevin Týml (v bílém vlevo) a Filip Šmíd odstavují od míče rozehrávače USK Praha Natea Westa. | foto: Jiří Seidl, MF DNES

Ostravští basketbalisté míří na Evropské hry. A myslí na olympijské LA

  • 1
Jako vítězové Profi Tour v 3x3 basketbalu vyrážejí v úterý hráči NH Ostrava Kevin Týml, Matěj Snopek a Michal Svoboda na Evropské hry do Krakova. „Výhra v Profi Tour je pro nás povzbuzení, určitě nás to zvedne, ale v Polsku budeme v trochu jiném složení a určitě nás čekají náročnější zápasy,“ uvedl Kevin Týml.

Víkendové duely Profi Tour s ostravskou trojicí odehrál jejich oddílový spoluhráč Filip Šmíd. Leč v Krakově bude s nimi Česko reprezentovat písecký Vojtěch Sýkora, jejich soupeř ve finále Profi Tour, v němž Ostravští porazili Písek 21:11.

Jak náročné bylo dostat se na Evropské hry?

„Nominovali nás zřejmě proto, že jsme minule uspěli v Nations League U21, kde jsme se dostali až do finále,“ řekl Týml, jehož těší, že v Česku roste zájem o 3x3 basketbal, tedy hru, která se zrodila na ulici a dva týmy se třemi hráči hrají proti sobě na jeden koš.

Ostatně od předloňského Tokia je 3x3 basketbal olympijským sportem. „Zahrát si na olympiádě mě láká,“ přiznal jedenadvacetiletý rodák z Karviné. „I s tou vizí jsem se do toho vrhl.“

Týml směřuje svůj zájem k olympijským hrám na rok 2028 v Los Angeles. „Teď nás je v nominaci asi dvanáct, což není moc. I když se třeba ještě někdo objeví, šance dostat se na olympiádu je velká.“

Už letos v září ale čeká nynější český výběr mistrovství Evropy.

Podle Kevina Týmla je 3x3 basketbal silovější než ten klasický. „A rozhoduje v něm i individuální práce, musíte se umět více prosadit ve hře jeden na jednoho,“ podotkl. Na Evropských hrách se český výběr ve skupině střetne ve čtvrtek od 19.20 s Nizozemci a ve 21.10 s Izraelci. V pátek se utká od 19.20 s Francií. Do čtvrtfinále postoupí první dva celky.

V Krakově na turnaji 3x3 basketbalu Česko reprezentuje i Tereza Motyčáková ze SBŠ Ostrava, která je v družstvu s Alžbětou Levínskou, Kateřinou Galíčkovou a Terezou Pogányovou.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž