Basket čekají změny pravidel

P r a h a, R u ž o m b e r o k - Už od příští sezony doznají evropské basketbalové soutěže celé řady významných změn. Sportovní ředitel Mezinárodní basketbalové federace FIBA pan Lubomír Kotleba uspořádal v Ružomberoku na toto téma tiskovou konferenci, na níž objasnil, o jaké změny půjde. "Směřujeme k atraktivnější, rychlejší podobě basketbalových soutěží. Změna pravidel by měla být naším příspěvkem k větší popularitě sportu," uvedl k chystaným změnám.

Velmi významným odchýlením od dosavadního modelu bude zavedení neomezeného počtu evropských hráčů v klubech. Od nové sezony budou nyní evropské kluby moci nasadit do utkání jakýkoliv počet hráčů z Evropy, zatímco mimoevropští hráči mohou hrát vždy pouze dva. Tato všeobecná pravidla si může každá jednotlivá federace upravit a zvolit přísnější podmínky. "Chceme tak zabránit tomu, aby basketbalisté odcházeli ze svých klubů bez jakékoliv finanční kompenzace, jak to známe z případu Bosman," zdůvodnil tento krok Lubomir Kotleba.

Výrazná změna postihne též samotná pravidla. Podobně jako v zámořské NBA bude nyní zápas rozdělen do čtyřech částí trvajících 10 minut. Mezi nimi budou dvouminutové pauzy a po druhé části pak patnáctiminutová přestávka. Zkrátí se limit na střelbu z dosavadních 30 na 24 vteřin i limit určený pro přechod přes polovinu hřiště na 8 vteřin. Nasbírá-li tým za čtvrtinu 4 fauly, následují trestné hody. Každé mužstvo si může vybrat jeden time-out v každé čtvrtině, v té poslední pak dva.

Je zřejmé, že FIBA ve svých krocích směřuje k co největšímu sblížení pravidel světových basketbalových soutěží se zámořskou NBA. "Je to takové naše velké přání," říká Lubomír Kotleba. "Na druhou stranu je však třeba si uvědomit rozdílnost obou organizací. NBA je narozdíl od FIBA komerční organizací, může pravidla měnit zcela libovolně. My sdružujeme 208 členských zemí, změny nejdou zavádět tak lehce," upozorňuje na velký rozdíl v řízení obou soutěží. O naprostém sladění pravidel však zatím FIBA neuvažuje: "V NBA hraje 300 nejlepších hráčů světa. Ti mají odlišné předpoklady, mohou na ně být kladeny vyšší nároky," zdůvodňuje, proč rovnou nezavést dvanáctiminuté čtvrtiny, jak je tomu v zámoří.

Jak již bylo na iBASKETu napsáno dříve, změny prodělá i Evropská liga. Tu by nyní mělo hrát 24 celků z nejkvalitnějších evropských soutěží. Postupový klíč bude sestavený podle žebříčku FIBA, federace dostanou jedno, nebo dvě místa v soutěži. Automaticky navíc postupují finalisté posledního ročníku Euroligy. Celkově je počet týmů z jedné země limitován třemi kluby.

Lubomír Kotleba se na tiskové konferenci zmínil též o problému dopingu a způsobu, jakým se jej FIBA snaží řešit. Uvedl, že podmínky danbé FIBA jsou totožné s těmi, jež požaduje Mezinárodní olympijský výbor. Během roku jsou pořádány průběžné kontroly, jež mohou být jak hlášené, tak i náhlé bez ohlášení. "Za poslední rok bylo vykonáno 128 neohlášených dopingových kontrol, z nichž ani jedna nebyla pozitivní," přiblížil výsledek testů. Menší oblibu podpůrných prostředků spatřuje v tom, že "basketbal je kombinací síly, rychlosti a finesy, takže účinky prostředků se pak vzájemně ruší."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž