Norský překážkář Karsten Warholm, jedna z hvězd mítinku Zlatá tretra. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Na Tretru opět přijela elita. V Ostravě se ukáže 15 medailistů z MS v Dauhá

  • 7
Jan Železný, ředitel Zlaté tretry Ostrava, si v pondělí oddechl. To už definitivně věděl, že navzdory koronavirové pandemii atletický mítink nové série Continental Tour Gold v úterý bude, byť odložený zhruba o tři měsíce.

V Ostravě nastoupí patnáct medailistů z loňského mistrovství světa v Dauhá, z toho pět světových šampionů s šesti tituly.

Zlato mají Michael Rodgers, který poběží 150 metrů, tyčkař Sam Kendricks, trojskokan Christian Taylor, diskař Daniel Stahl a Sifan Hassanová, která byla zlatá na 1 500 metrů i 5 000 metrů, přičemž v Ostravě poběží delší trať.

Nizozemka Hassanová na páteční Diamantové lize v Bruselu překonala světový rekord v hodinovce Etiopanky Dire Tuneové 18 517 metrů z Ostravy 2007, když uběhla 18 930 metrů. „Po tom závodě jsem byla unavená, ale teď už se cítím lépe,“ řekla. „Ráda bych zaběhla osobní rekord.“ To by vytvořila nový nejlepší evropský výkon, který sama drží časem 14:22,12 minuty.

V 15 uprchla z Etiopie, měla být sestřičkou. Hassanová ale udivuje na dráze

Favoritkami patnáctistovky jsou Keňanka Faith Kipyegonová a Britka Jemma Reekieová. Uspět chce vítkovická Simona Vrzalová, momentálně nejlepší česká běžkyně na středních tratích. Ta si v neděli v Chorzówě zaběhla letošní maximum na patnáctistovce 4:07.89 minuty. Bude mít dost sil na dnešní souboj?

„Po tom závodě jsem skvěle připravená a hlavně nabuzená,“ prohlásila. „Moc se těším, protože jsem se bála, aby se Tretra vůbec konala. Navíc loni jsem na ní kvůli zranění nemohla běžet, což mě mrzelo. Doufám, že to bude super.“

Jan Železný s hvězdami mítinku Zlatá tretra - Dafne Schippersovou a Sifan Hassanovou.

Přeje si překonat svoje dva dny staré sezonní maximum a případně zaútočit na osobní rekord, který si vytvořila na Zlaté tretře v roce 2018 časem 4:04,80.

Zlatá tretra 2020

Online od 16.30 hodin

Výborně obsazená je i mužská patnáctistovka s Australany Matthewem Ramsdenem, Stewartem McSweynym, Ryanem Gregsonem a Etiopanem Yomifem Kejelchou. Vzdorovat jim zkusí Filip Sasínek a někdejší vítkovický běžec Jan Friš. A nově, jelikož jeho start pořadatelé oznámili včera, také Nor Jakob Ingebrigtsen, který před dvěma lety v Berlíně získal tituly mistra Evropy na 1 500 i 5 000 metrů.

Premiéru na Tretře bude mít 22letý Jiří Polák, který letos vylétl mezi českou elitu a na Diamantové lize v Bruselu skončil třetí na 200 metrů. V Ostravě poběží 150 metrů s Američanem Michaelem Rodgersem, Turkem Ramilem Guliyevem a Arthurem Cissém z Pobřeží slonoviny. „Je to sice neobvyklá trať, ale jelikož jsem dvoustovkař a občasný čtvrtkař, mohu běžet bez nějakého přemýšlení, a buď to vyjde, nebo ne,“ řekl Jiří Polák.

Jako mladý jsem moc netrénoval. Už jsem dospěl, říká před Tretrou Polák

Netradiční bude i běh na 300 metrů překážek žen se Zuzanou Hejnovou, Švýcarkou Leou Sprungerovou a Nizozemkou Femke Bolovou.

Hodně sledovaný bude závod na 400 metrů překážek s největší atletickou hvězdou současnosti, Norem Karstenem Warholmem, který v srpnu útočil na světový rekord. Ten má hodnotu 46,78 vteřiny a drží ho Američan Kevin Young. Warholm minulý měsíc běžel 46,87, čímž překonal evropský rekord a vede letošní světové tabulky.

„Jsem připravený, forma je výborná,“ prohlásil s tím, že je odhodlaný útočit na své maximum. Bude mít osmou dráhu. „Pro mě je dobrá v tom, že se nestarám o nikoho jiného a obzvlášť na velkém stadionu je pro mě výhodná.“

Zlatá tretra Ostrava začne na Městském stadionu národním programem v úterý v 15.00. Hlavní hvězdy se představí od 18.00.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž