Světový oštěpařský rekordman Jan Železný vyhrál ve finále projektu Atletika pro děti soutěž v hodu oštěpem na cíl. | foto: ČTK

Železný v charitativní exhibici v Kladně opět předčil Špotákovou

  • 1
Světový rekordman Jan Železný ukázal nejen své svěřenkyni Barboře Špotákové, že stále nic neztratil ze svého umění a že má vicemistryni světa pořád co radit. Minimálně co se týče hodu oštěpem na cíl. Při exhibici v Kladně stejně jako loni vyhrál v součtu čtyř hodů do vzdálenosti zhruba 20 metrů.

Společně s šéftrenérem atletické reprezentace Tomášem Dvořákem a překážkářem Petrem Svobodou tak osobnosti české atletiky podpořily zakončení letošního projektu Českého atletického svazu Atletika pro děti.

Těch se na kladenském stadionu Sletiště sešlo přes 600 a mohly obdivovat umění Železného. Trojnásobný olympijský vítěz a mistr spolu s Dvořákem a Špotákovou házeli vsedě, aby napodobili odhodové postavení postižených atletů. Také kvůli Sportovnímu klubu Jedličkova ústavu v Kladně do Kladna přijeli, aby pomohli i charitě.

Halový mistr Evropy na překážkách Svoboda společně s českou rekordmankou v sedmiboji Eliškou Klučinovou závodil na vozíku proti postižené Anně Vocelové, jedné z nejlepších českých juniorských atletek na vozíku. Ta závod na sto metrů s přehledem vyhrála před Klučinovou.

"Konečně jsem zase byl na bedně, sice jen ze tří, ale co se dá dělat," usmíval se Svoboda. On i Klučinová letošní sezonu vynechali kvůli zranění.

"Takže jsem vlastně celý rok trénoval na tohle a aspoň jsem si trochu užil ten závodní adrenalin," řekl. Na trati z vozíku dokonce vystoupil. "Chtěl jsem pořádně zabrat, zabral jsem i nohama a vozík zůstal stát," popisoval.

Zástupci Sportovního klubu Jedličkova ústavu převzali od Špotákové darovací šek s částkou na 40 000 korun.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž