Barbora Špotáková s novým maskotem pro mistrovství světa v Berlíně.

Barbora Špotáková s novým maskotem pro mistrovství světa v Berlíně. | foto: Josef Vostárek, MF DNES

Železný radí oštěpařce Špotákové: Neboj, soupeřkám se dobře nespí

  • 4
Dva letopočty na triku měla oštěpařka Barbora Špotáková vyvedeny ve zlaté barvě a odškrtnuty na znamení: hotovo. Třetí, letošní, zatím září bíle. A vedle něj je v angličtině nápis: "Prostě to udělej". Zkrátka po zlatu z mistrovství světa v Ósace a z olympijských her v Pekingu přivez další vítězství, tentokrát z atletického světového šampionátu v Berlíně.

"Je to výzva. Ale zároveň říká: máš na to," líčila Špotáková a v ruce držela medvěda ve stejném tričku, svůj nový talisman od jednoho ze sponzorů. "Asi budu mít na ploše větší batoh, vezmu si i oba lemury," plánuje obhájkyně titulu světové šampionky.

Nečeká, že by si v Berlíně přehodila osobní, tedy světový rekord. "Na medaili bude třeba 66 metrů. A na zlato? Zase by bylo dobré přehodit krásnou hranici 70 metrů. To je meta, kterou člověk nehází tak často."

Barbora Špotáková

Když před dvěma lety odjížděla na světový šampionát v Ósace, byla v roli dobyvatelky. "Christina Obergföllová byla do té doby neporažená. Říkala jsem si, že budu první, kdo ji porazí. A na největší akci. Teď už je to dost jinak."

Aby novou pozici zvládala, naslouchá radám trojnásobného olympijského vítěze a mistr světa Jana Železného, pod jehož dohledem nedávno dvakrát házela a upravovala techniku. "Říkal: Barunko, ty holky na tebe myslí daleko častěji než ty na ně. Dobře se jim nespí, tím si buď jistá. Mám brát spíš jako výhodu, že jedu obhajovat," popisovala Špotáková.

Do Berlína ji doprovodí nejen přítel Lukáš, ale skupina 60 příbuzných, kamarádů a fanoušků. "Pojedou autobusem přes Prahu a Jablonec, plánujeme teď, kde se budou nabírat skupiny. Na stadionu mají místa vpravo nahoře. Krásně uvidí, jak letí oštěp. Lukáš nakoupil trumpety, takže to bude docela hlučná tlupa. O to víc se budu těšit a snažit se."

Věří, že do Německa dorazí mnohem více českých fanoušků. Ovšem před závodem přeci jen nejspíš nebude tak přívětivá. "Ať se diváci nezlobí, musím se soustředit sama na sebe. Jedna fotka, druhá, třetí, ztrácí se tím koncentrace. O to těžší to však budou mít Christina a Steffi," připomene dvě německé soupeřky Obergföllovou a Neriusovou.

Barbora Špotáková

V německu závodí světová rekordmanka docela ráda. "Němci rozumí atletice, divácká kulisa bude úžasná." Věří, že také od nich nabere sílu. "Vzpomínám si, jak před dvěma lety ve Stuttgartu přijelo po mistrovství světa v Ósace za Christinou asi dvě stě fanoušků. Všichni seděli za oštěpařským sektorem. Dělalo mi hodně dobře, že jsem šla, podívala se a říkala si: tak, teď se koukněte, jak hází česká holka."

Aby si podobně mohla věřit i v Berlíně, trávila soustředění v Nymburku i Špindlerově Mlýně. "Několikrát jsme se škrábali na Mísečky. I když se cítím ještě trochu unavená, věřím, že za týden forma doběhne. Když jsem teď házela, držela jsem se, protože tak se trénuje poslední týden."

Kvalifikace čeká oštěpařku v neděli, finále pak v úterý v 19.25. Špotáková má sice pro letošek oštěp vyrobený na míru, ale zatím se s ním nesžila. "Je hodně tvrdý. Jakmile jsou ruka nebo nohy trochu unavené, oštěp to vrací. Doufám, že na něj v Berlíně budu mít." A kdyby jí do ruky neseděl, vezme osvědčený se zeleným koncem. "Ten, se kterým jsem vyhrála olympiádu a hodila světový rekord."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž