Železného nezdar v sobě nesl také naději

  • 23
Paříž - (Od zvláštního zpravodaje MF DNES) - Pro oštěpaře Jana Železného, téměř dokonalého šampiona, je zvláštní vracet se z mistrovství světa na čtvrtém místě. Pařížský velký závod bez medaile ale nemusí znamenat, že by jeho vítězná vůle kolísala. Tu prověří až olympijské hry v příštím roce. "Tělo se každý rok trochu opotřebovává. O to hůř se některé věci dělají," říká Železný. "Ale dá se to. Kdybych věděl, že to ve mně není, tak bych to nedělal."

Necelý rok po operaci zad se Železný vrátil mezi světovou elitu, na krok od medaile. Na první pohled je to podobná cesta, kterou si už jednou prošel. V roce 1998 jeho kariéru málem ukončilo těžké zranění ramene v tréninku. Ale na světovém šampionátu v Seville o rok později skončil třetí.

Tehdy mluvil Železný podobně jako dnes: "Je pro mě vítězství, že jsem se vrátil." V Paříži chybělo málo, aby se situace po čtyřech letech zopakovala. "Je to podobné," připouští Železný. "Jenže v Seville jsem hodil podstatně dál. Hodem, kterým jsem byl tehdy třetí, bych tady o metr vyhrál."

Další medaile by se ke stříbru Romana Šebrleho české atletice hodila. Ale z hlediska hodnocení Železného kariéry neměl pro oštěpaře závod v Paříži zásadní význam. Po podzimní operaci původně vůbec neplánoval, že se šampionátu zúčastní.

Kritériem Železného úspěchu jsou olympijské hry. Po celou svoji kariéru jim dává všechnu sílu. "Závod jako mistrovství světa pro mě znamená velký výdej energie," vysvětloval svoje váhání nad startem v Paříži.

Nakonec Železný na mistrovství přijel. Ale tohle nebyl ten vítězstvím posedlý bojovník, historicky srovnatelný se Zátopkem. Pařížská verze Jana Železného byla jen odleskem jeho opravdové síly. Tu naposledy ukázal na minulém mistrovství světa v Edmontonu.

K vítězství potřeboval hodit hodně přes devadesát metrů, aby odrazil drtivý útok Fina Parviainena. Jeho odpověď s číslem 92,80 zůstává rekordem mistrovství světa. "Tam jsem to tím pokusem zlomil a byl jsem na koni," vzpomíná Železný.

Ví, co je k vítězství třeba. Za rok na olympijských hrách v Aténách se možná ukáže, že letošní šampionát v Paříži byla užitečná oběť. Železný je zpátky, zdravý a v závěsu za nejlepšími. Ke zlaté medaili mu v Paříži chybělo 135 centimetrů.

ŽELEZNÉHO NÁVRATY

Poprvé

1998 - těžké zranění ramene a operace
1999 třetí místo na mistrovství světa v Seville 2000 vítězství na olympijských hrách v Sydney

Podruhé

2002 operace zad
2003 čtvrté místo na mistrovství světa v Paříži
2004 pokus o čtvrté olympijské vítězství v Aténách


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž