britský výškař Robbie Grabarz

britský výškař Robbie Grabarz | foto: Profimedia.cz

Chci fanoušky i mezi gayi, vzkázal výškař a fotil pro jejich magazín

  • 1
Ještě nikdy nepózoval uměleckému fotografovi, vždyť až do letoška byl Robbie Grabarz jen jedním z těch, o nichž slyšeli jen zasvěcení. Sotva kdy se dostal do titulků, dlouho byl jen čtvrtým nejlepším výškařem Británie. Jenže letos vyletěl vysoko - nejdřív do čela světových tabulek a pak v úplné nahotě i na obálku gay magazínu Attitude.

Na fotografii, která Grabarze proslavila, si jednou rukou zakrývá intimní partie britskou vlajkou. "Byla to fakt zábava," popisoval zážitky v deníku The Guardian. "Nervózní? To jsem nebyl vůbec. Každý už přece někdy viděl nahého chlapa, tak proč bych měl být v něčem jiný?"

Brit s polskými kořeny opravdu nebyl prvním, který pro magazín homosexuálů pózoval - na stránkách se objevili fotbalisté David Beckham a Freddie Ljungberg, pak i ragbista Gareth Thomas, který se ke své orientaci následně přiznal. Grabarz byl ale prvním atletem. "Chci mít fanoušky i mezi gayi," vysvětlil.

Co na ten podnik asi řekne britský reprezentační trenér Charles van Commenee, který tolik dbá na disciplínu? ptali se ho. "Pravděpodobně se usměje, zakroutí hlavou a odejde," uvažoval čtyřiadvacetiletý atlet. "Taky mu třeba jeden výtisk pošlu, myslím, že by se mu líbil."

Grabarz se nebojí ani toho, že jeho fanoušci teď budou spekulovat o jeho orientaci. "Líbí se mi být lehce tajemný, nebo aspoň nechat lidi, aby si mysleli, že jsem," říkal. "Vzrušuje mě, že si lidé myslí, že jsem gay."

britský výškař Robbie Grabarz
britský výškař Robbie Grabarz
britský výškař Robbie Grabarz

Co si možná okolí britského čahouna myslí ještě víc, je, že by mohl být po famózních výkonech žolíkem pro olympijské hry. Jaký to obrat! Loni Grabarz po tristních výsledcích dokonce vypadl z programu finanční podpory reprezentantů. Nezasloužil si ji - na halovém mistrovství Evropy skončil třiadvacátý, do výběru pro mistrovství světa se vůbec nedostal.

"Na účtě jsem neměl ani libru, takže když začala sezona, měl jsem na výběr - buď skákat vysoko, nebo jít domů," vyprávěl.

Zvolil si první možnost a ve čtvrtek vyletěl až do čela světových atletických tabulek. V Římě při debutu na Diamantové lize skočil 233 centimetrů, všechny výšky zvládl na první pokus, navrch porazil všechny tři medailisty z loňského mistrovství světa v Tegu. Za triumf pak dostal 10 tisíc dolarů.

Hlavní rozdíl oproti trápícímu se Grabarzovi z loňska a tomu úspěšnému z této sezony je prý v hlavě. "Vždycky jsem na to měl, ale bál jsem se dát ze sebe sto procent. Teď získávám sebevědomí pokaždé, když skočím takhle dobře," přiznal. "Rád bych si myslel, že jsem jedním z olympijských favoritů."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž