ABSOLUTNÍ NADVLÁDA. Ruský výškař Ivan Uchov nedal svým soupeřům šanci.

ABSOLUTNÍ NADVLÁDA. Ruský výškař Ivan Uchov nedal svým soupeřům šanci. | foto: AP

Uchov věří, že mu světový výškařský rekord v Hustopečích neunikne

  • 0
Letos v lednu sledovali diváci v Hustopečích pokus o halový světový rekord a za dva měsíce ho ve zdejší hale možná konečně uvidí. Na Hustopečské skákání totiž znovu přijede muž s pružinami v nohou Ivan Uchov.

Světové maximum pod střechou drží už od roku 1989 legendární Kubánec Javier Sotomayor, tehdy se přehoupl přes laťku ve výšce 243 centimetrů. Uchov na minulém ročníku v Hustopečích nejdřív hravě zdolal jako vítěz 238, pak si laťku nastavil rovnou na 244. Jeden pokus byl blizoučko.

"Jsem rád, že můžu do Hustopečí opět přijet a že tady tradičně začnu sezonu. Je to jedna zmých nejoblíbenějších hal a věřím, že laťka na mě nebude tak přísná jako vminulém ročníku při pokusu o světový rekord," vzkázal ruský skokan před mítinkem, který se koná 27. a 28. ledna.

Letos poprvé se vydá i do Třince, kde se skáče druhý díl Moravské výškařské tour, a to 30. ledna. Zdejší rekord je 234 centimetrů.

"Rád bych nabídl kvalitní finále seriálu. Myslím, že tento rekord už by se dalšího ročníku neměl dočkat," prohlásil odhodlaně Uchov.

Čísla z Hustopečí

Mužský rekord
Ivan Uchov (2011) 238 cm

Ženský rekord
Ariane Friedrichová (2009) 200 cm

Vítězové 2011
Ivan Uchov 238 cm
Světlana Školinová 196 cm

Vítězové Mor. výškařské tour 2011
Alexandr Šustov
Maria  Kučinová     

Nebude však jediným špičkovým závodníkem v Hustopečích a Třinci. "Zařadili jsme semezi nejkvalitněji obsazené halové mítinky, možná jsme už ten nejkvalitnější," tvrdí manažer Tour Alfonz Juck.

Vedle Uchova bude skákat česká jednička Jaroslav Bába, stříbrný medailista z halového mistrovství Evropy, Rus Alexej Dmitrik či Trevor Barry z Baham.

"Z halového mistrovství světa máme čtyři závodníky z nejlepší pětice. Jen vítěz nám chybí, nejsou na něj zatím peníze. Pokud by se však nějaký sponzor našel, Jesse Williamse bychom do Hustopečí patrně přivedli," míní Juck.

Překvapením pro diváky může být i pokus Šárky Kašpárkové, někdejší úspěšné trojskokanky. "Ráda si připomenu závodnické roky, a kdyby mi připravili veteránskou soutěž, tak bych se zúčastnila," pravila napůl vesele a napůl vážně.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž