Tyčkařka Kateřina Baďurová

Tyčkařka Kateřina Baďurová po jednom z pokusů na halovém mistrovství České republiky v atletice. Baďurová se stala výkonem 455 centimetrů halovou mistryní republiky. | foto: Michal Kamaryt, ČTK

Tyčkařkám rekord tentokrát odolal

Praha - Počkaly si, kdo získá bronzovou medaili. Teprve pak se tyčkařky Kateřina Baďurová a Pavla Rybová pustily na halovém mistrovství republiky do souboje o zlato. Dost možná o víkendu budou obě skákat o medaili na halovém mistrovství Evropy. "Na placku by mohlo stačit 460 nebo 465 centimetrů," předvídá Rybová.

Právě v těchto výškách se s Baďurovou přetahují o český rekord.

Ačkoli v sobotu na přímý souboj o další rekord nakonec nedošlo.

Baďurová začala hůř, výšku 435 centimetrů, jež loni stačila na titul, zdolala až na třetí pokus. "Trápila jsem se, nevycházel mi rozběh, na začátku jsem hrozně plašila. Byla jsem unavená," říkala Baďurová.

To Rybová začala lépe. Obě se pak střídaly na výškách po pěti centimetrech. Rybová 440. Baďurová 445. O deset víc jí nakonec stačilo k výhře. Obhájkyně titulu Rybová výšku 460 centimetrů nezvládla. "Vzala jsem si na první dva pokusy tvrdší tyče, ale vůbec mi to s nimi nevyšlo. Třetí pokus se starou byl nadějnější," litovala.

A tak na nový český rekord útočila jen Baďurová. Obrovskou naaranžovanou kytici 465 růží za ten předchozí, kterou jí odměnil partner Tomáš Janků, má doma v pracovně.

"Aby na ni nemohly kočky," vysvětlovala. Nový rekord 466 centimetrů však zatím odolal.

Únava z mnoha mítinků v posledních dnech zkrátka zmáhala obě tyčkařky. "Pořád složitě cestujete s tyčemi. Teď se budu týden šetřit," pravila Rybová.

Pak se zase vydá složitými chodbami londýnského letiště na cestu do Birminghamu. Ani to však není její oblíbená destinace.

"Celé je to tam modré. Navíc tam svítí umělé bílé světlo a na stropě je kov," popisuje.

Ale pod ním může viset pro Češky medaile.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž