Szabóvá neuznala vítězku, možná půjde k soudu

  • 4
Moskva - Ruský atletický svaz zvažuje, že podá žalobu na rumunskou běžkyni Gabrielu Szabóovou kvůli jejímu prohlášení na mistrovství světa v Edmontonu. Olympijská vítězka v běhu na 5000 metrů pronesla o novopečené mistryni světa na téže trati Olze Jegorovové, že ji kvůli pozitivnímu testu na dopink jako šampiónku neuznává. "Já ji za mistryni světa nepovažuji," uvedla v cíli. Trenér Jegorovové Valerij Kuličenko v rozhovoru pro list Izvestija prohlásil, že se bude Szabóová za svá slova zodpovídat.
"Šéf naší atletické federace Valentin Balachnikov řekl, že můžeme žalovat ji i jejího manažera za nactiutrhání," citoval list koučova slova. "Všichni právníci, s kterými jsme mluvili, nám řekli, že je to jasný případ a že nemůžeme prohrát," dodal Kuličenko.

Ve finále závodu na 5000 metrů na mistrovství světa, který chtěla nejprve kvůli Jegorovové bojkotovat, doběhla Szabóová až osmá, svou soupeřku v cíli jako vítězku neuznávala.

Další soupeřky reagovaly na triumf Rusky různě. Zatímco medailistky Marta Dominguezová a Etiopanka Ayeleh Workuová se s vítězkou v cíli objaly a vyměnily si vzájemné gratulace, jedenáctá Britka Joanne Paveyová se ohradila. "Zlatá medaile jí nepatří a myslím, že jí to hlediště dá najevo, až si pro ni půjde. Je to ostuda," nechala se slyšet.

Pozitivní nález na známý krevní dopink EPO měla Ruska na červencovém mítinku Zlaté ligy v Paříži, ale Mezinárodní atletická federace (IAAF) jí povolila start na MS s ohledem na skutečnost, že vyhodnocení vzorku neodpovídalo normám Mezinárodního olympijského výboru.

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž