Maria Abakumovová

Maria Abakumovová | foto: Michal Růžička, MAFRA

Špotákovou vyzve na Zlaté tretře její ruská rivalka Abakumovová

  • 0
Jejich olympijský příběh Čechy okouzlil, zvlášť proto, že v roce 2008 v Pekingu se ze zlaté medaile po obrovské bitvě radovala Barbora Špotáková a na Marii Abakumovovou zbylo stříbro. Na atletickém mítinku Zlatá tretra se 31. května obě oštěpařské rivalky utkají znovu, Ruska už přislíbila účast organizátorům.

Abakumovová, která se představí v Ostravě podruhé, vyhrála na Zlaté tretře v roce 2009 výkonem 66,89 metru. Letos chce atakovat rekord mítinku, který drží Christine Obergföllová z roku 2008 výkonem 67,72 metru. Němka bude na největším českém atletickém mítinku chybět, protože začíná po operaci sezonu později. Ruska už v letošním roce házela, v únoru předvedla výkon 65,12 metru.

Do startovní listiny přibyl také Keňan Paul Kipsiele Koech, který si přiveze své vlastní vodiče a bude se pokoušet na trati 3 000 metrů překážek překonat rekord mítinku Wilsona Boita Kipketera z roku 2002. "Věřím, že tentokrát to už vyjde, zaměřím se pouze na čas," slíbil před svým pátým startem v Ostravě Koech.

Skvěle obsazen bude závod na 400 metrů překážek, v němž se představí i dvojnásobný mistr světa Kerron Clement z USA s osobním rekordem 47,24 sekundy. Organizátoři si od závodu slibují čas pod 48 vteřin a pomoci k tomu mají také již dříve oznámené hvězdy mistr Evropy David Greene z Velké Británie a nejrychlejší muž letošní sezony LJ Van Zyl z Jihoafrické republiky.

Největší hvězdou mítinku ale bude jamajský sprinter Usain Bolt, který ještě neoznámil, jakou trať poběží. V úvahu připadají běhy na 100, 200 nebo 300 metrů. Přijedou také Keňan David Rudisha, který si odbude premiéru na 1 000 metrů, překážky poběží Kubánec Dayron Robles, do výšky bude skákat Rus Ivan Uchov a v oštěpařském sektoru se představí Nor Andreas Thorkildsen a Fin Tero Pitkamäki. Na startu bude i kompletní česká špička.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž