Šebrle udělal supervýkon, ale není spokojený

Ratingen - Únava dolehla na vítěze desetiboje v Ratingenu Romana Šerbleho, který v rozmezí čtrnácti dnů absolvoval dva závody světové kvality. Před čtrnácti dny v Götzisu předvedl letošní světové maximum 8800 bodů a nyní v Německu nashromáždil jen o 99 bodů méně také proto, že mítinku série Grand Prix IAAF příliš nepřálo počasí. "Když se na to podívám celkově, je to samozřejmě supervýkon. Ale já moc spokojen nejsem," uvedl světový rekordman.

"Vydařily se mi skoky, výška a tyč, spokojený jsem i s během na 1500 metrů, který jsem nešel naplno. Musím ale přiznat, že v závěru na mě dolehla únava, i když to není tak hrozné," připustil.

Šebrleho překvapilo, že nebyl rychlejší. "Na stovce mám natrénováno na časy kolem 10,60 až 10,70. Potřebuji se vyběhat, trochu zlepšit start," kritizoval se v sobotu Šebrle, který se příliš neradoval ani ze skoku dalekého

"Nepodařilo se mi najít rozběhový rytmus," vykládal atlet, který si ve vrhu koulí zlepšil desetibojařské maximum. "Ale vzhledem k letošnímu zlepšení jsem myslel i na lepší výkon," nepřestával se sebekritikou.

První náznak jakési spokojenost bylo slyšet při hodnocení výšky. "Na 213 centimetrů jsem už neměl," uvedl. Čtyřstovku rozběhl dobře, ale ve druhé zatáčce zpomalil. "Neumím to běhat. Mám natrénováno na 47,2 až 47,5. Potřebuji více běhat, snažit se být rychlejší," zhodnotil poslední disciplínu prvního dne, po němž už na první pozici nikoho nepustil.

"Překážky nebyly v dešti tak hrozné," komentoval úvod druhého dne. Při disku házeli desetibojaři z mokrého kruhu, což se Šebrlemu už dlouho nestalo. "Dalo se ale hodit víc," glosoval sedmou disciplínu. Tyč se mu podařila. "Na 510 jsem měl lepší pokusy než v Götzisu. Příště už to snad vyjde i proto, že skáču s tvrdšími tyčemi. Zvykl jsem si na ně a zlepšení na 510 až 520 není nereálné," myslí si.

Největší výpadek si vybral v hodu oštěpem. "Házel jsem moc silově," komentoval výkon 62,17 metru, ačkoliv umí přes 70 metrů. "Chtěl jsem hodit 68 až 69 metrů, což se mi nepodařilo a přišel jsem o možnost útočit na 8800 bodů," litoval. Nyní Šebrleho čeká týden dovolené. "A potom měsíc přípravy na mistrovství Evropy. Chci tam vyhrát," dodal.

Trenér Dalibor Kupka by příště nerad svého svěřence hnal do dvou závodů v průběhu čtrnácti dnů. "Bylo to náročné sousto a pokud to v budoucnu nebude nutné, už to neabsolvuje. V Götzisu nebyl rozběhaný a tady už byl naopak trochu zatavený," všiml si kouč.

Jak se vyvíjel závod v Ratingenu


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž