Šebrle přestane trénovat s Dvořákem

  • 9
Praha - Sportovní partnerství dvou elitních desetibojařů končí. Světový rekordman Roman Šebrle oznámil, že odchází ze skupiny trenéra Zdeňka Váni. V ní zůstává trojnásobný mistr světa Tomáš Dvořák. "Dohodli jsme se, že půjdeme každý svou cestou," řekl Šebrle, který je na dovolené v Tunisu. "I když jdeme od sebe, zůstáváme kamarádi. Alespoň doufám."

Oba dál zůstanou v Dukle a budou trénovat na stadionu v Praze na Julisce. Jen Šebrleho bude místo Váni připravovat Dalibor Kupka. Ten zatím nejvíc proslul jako kouč čtvrtkařské štafety, která loni vyhrála halové mistrovství Evropy.
"Je mi to líto. Překvapuje mě, že si Roman vybral takového trenéra, který nemá ani nejvyšší trenérskou licenci," řekl Váňa. Kupka má jenom druhou trenérskou třídu. První třída se získává studiem na vysoké škole nebo na trenérské škole při fakultě tělesné výchovy a sportu.

"Hodnotí se podle toho, co kdo umí," komentoval to reprezentační šéftrenér Václav Fišer. "Přesto si myslím, že pro Dvořáka i Šebrleho je to chyba. Ztratili motor, který je hnal dopředu. Ale věřím, že najdou sílu, aby to překonali."

Šebrle bude dál spolupracovat se specialisty na jednotlivé disciplíny. Spolu se Šebrlem ke Kupkovi odchází také další desetibojař Jan Poděbradský.

Vyvrcholil tak proces, který uvnitř Váňovy skupiny zrál víc než rok. Loni na jaře z ní odešel Kamil Damašek, který musel ze zdravotních důvodů ukončit kariéru. "Naše skupina zanikla už dávno, s odchodem Kamila. To on ji svými legráckami držel pohromadě," tvrdí Šebrle.

Vztah dvou světových desetibojařů se v posledních měsících vyvíjel v souvislosti s jejich sportovními výsledky. Dvořák skončil loni na olympiádě až šestý a celý podzim se vyrovnával s následky zranění v podbřišku. Na jaře pak začal s tréninkem později a se Šebrlem se moc často v přípravě nesetkal. To mělo na soudržnost skupiny vliv.

Možná stejně jako nová situace: Šebrle, loni stříbrný z olympiády a od letoška světový rekordman, se poprvé Dvořákovi vyrovnal. Sportovní rivalita mezi Dvořákem a Šebrlem teď určitě nezmizí.

"Je na místě," tvrdí Dvořák. "Roman mi vyčítal, že ze mě cítil rivalitu. Já ji z něj cítím šest let. Rivalita je hnacím motorem. Ale nejsem z těch, kteří by Romanovo rozhodnutí odsuzovali. Je to jeho volba, kdo by mu v tom měl bránit?"


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž