Šebrle bude hledat soupeře jen těžko

Praha - Desetibojař Roman Šebrle je letos hlavním kandidátem na prvenství v anketě Atlet roku 2002, jež bude vyhlášena v sobotu v přímém přenosu České televize v Národním domě v Praze na Smíchově. Šebrle letos z české atletické elity zaznamenal bezkonkurenčně nejlepší bilanci - stal se mistrem Evropy v hale i na otevřeném stadionu a dominoval vícebojařské Grand Prix, vyhrál tři ze čtyř desetibojů a žádný z jeho vítězných výkonů nedokázal nikdo ze soupeřů během celé sezony překonat.

V desítce nominovaných, jak o ní rozhodli svým hlasováním funkcionáři, trenéři a sportovní novináři, jsou i další dva čeští medailisté z letošních evropských šampionátů - Jiří Mužík, stříbrný z Mnichova v běhu na 400 metrů překážek, a Tomáš Dvořák, halový vicemistr Evropy v sedmiboji.

Čtvrtá místa z Mnichova jsou vstupním vkladem na dobré umístění v anketě pro půlkařku Ludmilu Formanovou, jež letos oslavila slibný návrat na dráhu po dvou letech zranění, a diskařku Věru Pospíšilovou. Ta navíc s dalším finalistou ME a příslušníkem českého Top Ten, výškařem Tomášem Janků, startovala ve finále seriálu Grand Prix a obsadila v něm druhé místo.

Tyčkaři Adam Ptáček a Štěpán Janáček si o nominaci řekli jednak účastí ve finále ME, navíc se v sezoně oba blýskli překonáním českého rekordu. Ptáček dokonce dvakrát na současných 580 cm. Sestavu kandidátů doplňují další finalisté z Mnichova, překážkář Štěpán Tesařík a přes nevydařenou sezonu i úřadující král atletů Jan Železný.

Slavnostní vyhlášení ankety začne v sobotu ve 20 hodin a jeho součástí bude i ocenění nejlepších v kategoriích Junior, Objev a Trenér roku. Každý ze třinácti oceněných obdrží 6,5 gramu vážící prsten ze čtrnáctikarátového zlata s briliantem a logem Českého atletického svazu. Identické prsteny se budou lišit pouze vyrytým monogramem každého z vyhlášených na vnitřní straně prstenu.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž