JE KONEC. Výškař Jaroslav Bába skočil v kvalifikaci jen 222 centimetrů a na

JE KONEC. Výškař Jaroslav Bába skočil v kvalifikaci jen 222 centimetrů a na halovém MS v Istanbulu obsadil dělené 13. místo. | foto: Reuters

Prostě nepřišla forma, hodnotil výškař Bába špatnou sezonu

  • 6
Konec dobrý, všechno dobré. U nejlepšího českého výškaře Jaroslava Báby to neplatí. Vyhrál sice na konci sezony Hanáckou laťku, ale spokojený zdaleka není.

Zpackanou olympijskou sezonu zakončil vítězstvím na svém oblíbeném závodu Hanácké laťce v centru Olomouce. Výškaři Jaroslavu Bábovi k tomu stačilo v sychravém počasí dostat se přes 220 centimetrů.

"Jsem rád, že jsem sezonu ukončil takhle," těšilo bronzového medailistu z Atén, který se v Londýně nepřehoupl přes laťku nastavenou na 226 centimetrů a nepostoupil do finále.

Užil jste si závěr sezony?
Jsem rád, že to dopadlo tak, jak to dopadlo, že jsem zakončil sezonu vítězstvím. Byl to docela pěkný závod. Lidi byli super, že vydrželi a fandili. Mohlo se skočit ještě trošičku výš, těch 224 bylo blízko, oba dva jsme to mohli skočit. Ale nevadí, příště to bude zase dobré.

Překvapilo vás, jak vám byl druhý Polák Piotr Sleboda vyrovnaným soupeřem?
Potkávám ho celou sezonu a skáče podobně jako já. Nebylo to z mé strany ideální, dá se říct, že jsem skákal podobné výkony jako tady v Olomouci. Soupeř je dobrý. V hale dokázal skočit 227 a má i na víc.

Účastnil jste se všech sedmi ročníků Hanácké laťky. Byly letos nejhorší podmínky?
Jednou tady bylo podobně, ale teď se přidal poprvé i déšť. Potom to ustálo. Počasí bylo asi nejhorší, jinak tady bylo vždycky krásně. Ale kupodivu počasí jakž takž vydrželo. Všude jinde po cestě pršelo víc. Měl jsem z toho obavy, abychom vůbec něco odskákali.

Mokrý tartan nebyl komplikací?
I na něm můžete skočit, máme hřebíky na patě. Výškařská tretra je na to uzpůsobená. S tím by neměl být problém. Spíš sychravé počasí bylo nepříjemné, abychom nevytuhli a zůstali zahřátí. Jinak déšť zase tolik nevadí.

A co specifický rozběh z kopce?
Je to specifické. Na jednu stranu je to výhoda, na druhou není. Když se podíváte, tak ten povrch není rovný, je hrbolatý. Výškař musí mít každý krok docela přesný. Potřebuje šlapat na stejná místa, ale je to trošičku křivé, tak vás to hned vyhodí z oblouku. Není to tady úplně jednoduché. Ale na konci sezony, kdy už není tolik sil, nás to alespoň popožene k laťce.

Baví vás skákat v centru historického náměstí, kde skokem přes 228 centimetrů držíte rekord?
Je to už taková tradice zakončení venkovní sezony. Sejdeme se tady všichni nejlepší výškaři z Česka. Zaskáčeme si, zazávodíme si a potom u pivečka posedíme, pokecáme a probereme celou sezonu. Je to vždycky fajn, příjemné.

Byť u pivečka, letošní sezona se vám asi nebude hodnotit dobře.
No nehodnotím ji kladně. Vůbec se nepovedla podle mých představ. Byla to olympijská sezona, měl jsem velké cíle a ty se vůbec nepodařilo naplnit. Natrénováno bylo hodně, ale forma letos nedošla. Doufám, že se to projeví příští rok – v hale nebo venku.

V čem byla chyba?
Prostě nepřišla forma. Natrénovali jsme opravdu hodně. Tělo potřebuje oddych na regeneraci. Já už mám taky 28 a čím jsem starší, tím potřebuju delší čas na regeneraci. Je možné, že bych třeba za měsíc začal skákat přes dva třicet, ale teď už žádné závody nebudou. Ukáže se až v halové sezoně.

Byl to váš poslední skok sezony?
Byl to úplně poslední skok letos. No pokud si neskočím ještě někde v hale kolem Vánoc. Ve venkovní sezoně ale určitě.

Teď si dopřejete oddych, regeneraci?
Sám nevím. Spíš plánuju týdenní dovolenou s přítelkyní. Autem pojedeme někam na jih. Takové lehké cestování.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž