Jakub Holuša (vlevo) na Mítinku Josefa Odložila

Jakub Holuša (vlevo) na Mítinku Josefa Odložila | foto: ČTK

Nezničitelný Holuša. Čas mohl být lepší, říkal po krutém dvojboji

  • 1
Braunschweig (Od naší spolupracovnice) - Jakub Holuša vybojoval pro český tým jedno prvenství v běhu na 1500 metrů a v neděli k němu připojil druhé místo v běhu na 3000 metrů. Tím se stal nejúspěšnějším českým závodníkem na evropském šampionátu týmů v německém Braunschweigu, ale ani jeho 23 bodů na české konto k záchraně nepomohlo. "Je to veliká škoda, protože si myslím, že mezi elitu určitě patříme," řekl.

Kde jste dokázal v sobě nalézt tolik sil po vítězném sobotním běhu?
Když jsem sem odjížděl, říkal jsem, že čas kolem 7:50 musím dokázat zaběhnout i o půlnoci, což se mi povedlo. Ale popravdě, čekal jsem mnohem pomalejší běh. Musel jsem hodně bojovat, abych se udržel se skupinou a abych to ustál psychicky. Velmi to bolelo, nebylo to jednoduché.

Nakonec jste se ale ze zadních míst dokázal posunout dopředu a na posledních 200 metrech vybojovat stříbro.
V posledním kole jsem cítil, že nohy běží dobře a mám dostatek sil, tak jsem si řekl, že do toho půjdu a zkusím vystartovat dopředu. Osobní rekord je super, ale ten čas mohl být ještě lepší, kdybych už v nohách neměl tu patnáctistovku.

Jste rád, že jste se stal nejúspěšnějším reprezentantem české výpravy?
Cítím se velmi vyrovnaně a myslím, že patřím do užší špičky české reprezentace. Přemýšlel jsem, že už jsem na týmovém šampionátu startoval osmkrát, takže zkušenosti už mám a rád je předám mladším kolegům, kteří tady taky závodí.

Myslíte, že si osobní rekord letos dokážete ještě vylepšit?
Když jsem se dokázal zlepšit po sobotě... A to mám za sebou už pěknou řadu závodů. Nechci si ani představovat, kam bych to po vyladění a dobrém tréninku mohl dotáhnout. Myslím, že bych ještě pět sekund z českého rekordu ubrat mohl.

Co vás teď po šampionátu čeká? Další závody?
Hlavně si teď potřebuju psychicky oddechnout. Nohy jsou v pořádku, ale psychicky se cítím už trochu unavený. Ve středu jedeme naběhat nějaké kilometry na soustředění do Tater. Čeká mě dvakrát denně volné běhání, na které se hodně těším. Tam dostane hlava trochu volno. Hlavně žádné cestování. Pak se pokusím opět zaútočit na český rekord v Glasgow.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž