Denisa Rosolová

Denisa Rosolová | foto: Petr Procházka, MF DNES

Balím to, atletiku neošidíte. Rosolová ukončila sezonu, přednost má Rio

  • 9
Odpískáno. Sotva vstoupila do halové sezony, už ji uzavřela. Po nevýrazném výkonu 54,11 na sobotním mítinku v Glasgow se čtvrtkařka Denisa Rosolová rozhodla ukončit závody pod střechou a dát přednost přípravě na hlavní sezonu. Na vině je lednový výpadek kvůli virovému onemocnění. „Lepší je netrápit se a soustředit se na léto s olympijským vrcholem,“ říká zkušená reprezentační opora.

Ve Skotsku šlo o letošní halovou premiéru devětadvacetileté atletky, byť na docela - ještě předtím, v úterý, běžela v Praze při veřejných závodech třístovku. „Byl to takový pokus, ale nedopadl moc dobře. Šlo spíš o zkoušku, jak na tom jsem,“ přibližuje závodnice, kterou pak závod v Glasgow definitivně utvrdil, že lednová odmlka byla příliš dlouhá.

„Zkrátka nemám natrénováno, není z čeho brát. V lednu jsem dva týdny strávila v posteli a brala antibiotika, dohromady s nataženým stehenním svalem to dalo skoro měsíc. Dobře vím, že bez pořádné přípravy to nejde - atletiku neošidíte. Tak jsme se s trenérkou dohodly, že je lepší začít se chystat na hlavní sezonu,“ líčí svěřenkyně Martiny Blažkové.

Denisa Rosolová v rozběhu na 400 metrů.
Denisa Rosolová (vpravo) a Irina Davydovová po rozběhu na 400 metrů překážek na...

S časem 54,11 spokojená nebyla. „Kdybych to zaběhla na podzim po dovolené a po desetidenní přípravě, bylo by to prima. V tuto chvíli ale takový čas nestačí, nemám naběháno,“ pokyvuje hlavou.

Limit pro účast na březnovém halovém mistrovství světa v americkém Portlandu činí 53,15. „Ale i kdyby se mi podařilo zaběhnout za rovných 53 vteřin, nejspíš bych tam nejela - cestovat takovou dálku kvůli tomu, abych vypadla v rozběhu, by nemělo úroveň. S trenérkou jsme si řekly, že bez šance na finále to nemá cenu,“ vysvětluje závodnice USK Praha.

V nové hale aspoň jako divák

Ukončení sezony také znamená neúčast na mistrovství republiky, které se uskuteční o následujícím víkendu v nové hale v Ostravě. „To mě mrzí zejména, vždyť jsem v Ostravě atleticky vyrostla a ve vítkovickém oddílu trénovala deset let. Těšila jsem se, že si novou halu vyzkouším, takhle to musím odložit. Ale závody si užiju aspoň jako divák,“ přemítá.

Partnerem rodačky z Orlové je vícebojař Adam Sebastian Helcelet, jehož účast v Portlandu je stále na vážkách. „Pro případ, že by tam odjel, si o víkendu vyzvednu u rodičů pejska, aby mi po dobu Adamovy nepřítomnosti dělal doma společnost,“ plánuje.

Na svojí neúčasti v Portlandu se snaží najít něco dobrého. „Takhle začnu s přípravou na hlavní sezonu o měsíc dřív, budu mít předstih. Ideální by bylo, kdybychom s Adamem jeli na olympiádu spolu,“ říká atletka, kterou už nějaký čas nic nebolí.

„Jen mi to teď neběhá,“ usměje se hořce.

, Lidové noviny

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž