Renaud Lavillenie

Renaud Lavillenie | foto: AP

Lavillenie v Clermond-Ferrand zkoušel zdolat 620 centimetrů, nakonec zapsal 606

  • 2
Francouzský tyčkař Renaud Lavillenie se v sobotu v Clermond-Ferrand pokoušel o návrat do čela historických tabulek, ale na laťce ve výšce 620 centimetrů třikrát neuspěl. I tak olympijský vítěz z Londýna 2012 zapsal skvělých 606 cm, které při třetím pokusu zdolal s velkou rezervou.

Čtyřiatřicetiletý veterán tím předvedl svůj nejlepší výkon za posledních sedm let, naposledy tak vysoko skočil při překonání světového rekordu 616 cm. Týden před halovým mistrovstvím Evropy v Toruni Lavillenie navnadil atletickou veřejnost na souboj s aktuálním světovým rekordmanem Armandem Duplantisem. Jednadvacetiletý švédský talent, který vloni vylepšil absolutní maximum na 618 cm, ve středu v Bělehradu přeskočil 610 centimetrů a také se tam dvakrát pokusil o 620.

„Je to asi poprvé, co budu na takové soutěži jako outsider. Ale outsider s výkonem 606..., to je neuvěřitelné,“ řekl s výhledem na souboj s Duplantisem Lavillenie, který měl z předvedeného výkonu na domácím mítinku obrovskou radost.

Přes šest metrů se dostal v sezoně podruhé a k dosavadnímu maximu přidal čtyři centimetry. Duplantisovi se to povedlo třikrát (610, 603 a 601). „Když už je sezona takováhle, nemůžu se dočkat, až tam budu,“ řekl Lavillenie.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž