Turek Ramil Gulijev, původem z Ázerbájdžánu, slaví s oběma vlajkami titul...

Turek Ramil Gulijev, původem z Ázerbájdžánu, slaví s oběma vlajkami titul mistra světa. | foto: Reuters

Po světovém zlatu má Gulijev nový cíl. Pokořit letitý evropský rekord

  • 1
Překvapivý mistr světa v běhu na 200 metrů Ramil Gulijev má nový cíl. Pomýšlí na překonání evropského rekordu 19,72 sekundy. Ten drží od roku 1979 legendární italský sprinter Pietro Mennea. Dva roky starý osobní rekord tureckého sprintera má hodnotu 19,88.

Na novou sezonu se Gulijev připravuje v Seriku, což je malé město na jihu Turecka.

„Překonání rekordu na dvoustovce, snad přímo na mistrovství Evropy v příštím roce, je teď můj největší cíl. Je to výsledek deseti let tvrdé práce,“ řekl sedmadvacetiletý sprinter místním novinářům. Letos běžel nejrychleji 20,02 při finále Diamantové ligy v Bruselu.

Mennea současný evropský a tehdy i světový rekord zaběhl ve vysoké nadmořské výšce v Mexico City. Za bezmála čtyřicet let se mu z Evropanů nejvíce přiblížil Francouz Christophe Lemaitre časem 19,80, který mu přinesl bronz na mistrovství světa 2011.

Gulijev je aktuálně na šestém místě evropských historických tabulek, ale ani překonáním Meneova času by nechtěl skončit. „Po evropském rekordu bych chtěl získat světový rekord a vyhrát medaile na olympijských hrách 2020,“ prohlásil.

Posledním světovým rekordmanem na dvoustovce z Evropy byl právě Mennea. Jeho světový rekord vydržel do roku 1996, než ho překonal Američan Michael Johnson. Pak přišla doba jamajského sprintera Usaina Bolta, který na MS 2009 v Berlíně stlačil hodnotu světového rekordu na aktuálních 19,19.

Na evropském šampionátu 2018 v Berlíně bude Gulijev patřit k favoritům na medaili i na stovce. Letos se jako šestnáctý Evropan dostal pod hranici deseti sekund, když při tureckém mistrovství družstev zaběhl čas 9,97.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž