Radcliffeová se po porodu vrátila vítězně

  • 1
New York - Slavný Newyorský maraton vyhrála mezi ženami Paula Radcliffeová, která se po lednovém porodu ukázala ve skvělé formě. Britská vytrvalkyně běžela od šestnáctého kilometru pouze ve dvojici s etiopskou závodnicí Gete Wamiovou, kterou necelé dva kilometry před cílem setřásla a doběhla s bezpečným třiadvacetivteřinovým náskokem.

V cíli třiatřicetiletou světovou rekordmanku přivítali manžel Gary Lough a dcera Isla.

Radcliffeová neběžela maraton od mistrovství světa v roce 2005 v Helsinkách, ale i během těhotenství se běhu věnovala a proběhnout se šla už dvanáct dnů po porodu.

Mezi muži se opakoval souboj z dubnového Londýnského maratonu. Stejně jako v britské metropoli se z vítězství radoval Keňan, který o dvanáct sekund porazil Maročana Abderrahima Gumrího.

Olympijský vítěz Stefano Baldini z Itálie skončil čtvrtý.

Stejně jako loni se maratonu zúčastnil sedminásobný vítěz Tour de France Lance Armstrong, jenž si jako cíl před letošním ročníkem stanovil pokoření hranice 2:50. Někdejšímu slavnému cyklistovi se dnešní běh vydařil a časem 2:46:43 si vytvořil osobní rekord téměř o 13 minut lepší, než zaběhl loni.

V New Yorku závodil i bývalý automobilový jezdec Alessandro Zanardi, jenž po havárii přišel o obě nohy. Jednačtyřicetiletý Ital se představil v kategorii handcycle, tedy na tříkolce poháněné rukama, a obsadil čtvrté místo.

Výsledky:
Muži:
1. Lel (Keňa) 2:09:04, 2. Gumrí (Mar.) 2:09:16, 3. Ramaala (JAR) 2:11:25.
Ženy: 1. Radcliffeová (Brit.) 2:23:09, 2. Wamiová (Et.) 2:23:32, 3. Prokopčuková (Lot.) 2:26:13.

Britka Paula Radcliffeová se raduje z vítězství v New Yorku.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž